Društvo

MCP: Tekstovi o Velikom Saboru prepuni nagađanja i pogrešnih tumačenja

U današnjem izdanju dnevnog lista ”Pobjeda” je izašao još jedan u nizu tekstova u autorstvu Vladimira Jovanovića o Svetom i Velikom Saboru Pravoslavne Crkve održanom nedavno na Kritu. Gospodin Jovanović očigledno nedovoljno poznaje situaciju u vaseljenskom pravoslavlju i zbog toga su tekstovi koje je donosio u Pobjedi prepuni nepreciznosti, nagađanja i pogrešnih tumačenja, a ponekad i potpunih nesitina. Nadamo se da ovakve greške proizilaze iz nedovoljnog poznavanja okolnosti o kojima se piše, koje je, kako rekosmo, evidentno, a ne iz loše namjere – saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).
MCP: Tekstovi o Velikom Saboru prepuni nagađanja i pogrešnih tumačenja
Portal AnalitikaIzvor

Iz MCP poručuju da nemaju namjeru da se bave mnogim pogreškama iz Jovanovićeve serije tekstova posljednjih nedjelja, niti iz ovog koji je predmet reakcije, ali će, kažu, kratko reagovati na samo jedan njegov dio.

- U antrfileu izdvojenom pod naslovom ”Na Saboru bili i oni koji vjenčavaju homoseksualce” iznosi se niz tvrdnji koje ne odgovaraju istini. Prvo, protojerej Vsevolod Čaplin jeste jedan od medijski poznatijih ruskih sveštenika, ali danas nije prepoznat kao glasnogovornik Moskovske Patrijaršije, čak naprotiv, vrlo često su njegovi stavovi u posljednje vrijeme u raskoraku sa stavovima Patrijaršije. Drugo, predstavnici Rimokatoličke Crkve i Evangelističke crkve u Njemačkoj i drugi inoslavni nisu pozvani niti su učestvovali na Saboru na bilo koji način. Oni su bili pozvani i prisutni isključivo na svečanom otvaranju i zatvaranju Sabora, Svetim Liturgijama i prijemima organizovanim van radnog dijela Sabora. Nijedna od tih prisutnih Crkvi i hrišćanskih zajednica nije učestvovala u radu Sabora, pa čak ni pratila njegova zasjedanja. Umetanje autorskog mišljenja o tome kako na Sabor nisu pozvane ”one crkve” koje se, po autorovom pogrešnom zaključku, ”strogo pridržavaju pravoslavnih hrišćanskih kanona”, u mišljenje protojereja Čaplina, predstavlja, bez sumnje, kršenje novinarskog kodeksa i dobre novinarske prakse i više priliči tabloidnom novinarstvu nego analizi jednog ozbiljnog događaja kakav je ovaj Sabor. Čitalac je lako mogao da stekne utisak da su to riječi samog o. Vsevoloda, a ne autora. Tzv. Kijevska patrijaršija i tzv. CPC niti su pozvane, niti će ikada biti pozvane na slične Sabore samo iz jednog razloga - jer nisu dio Pravoslavne Crkve i kao takve ih niko ne prepoznaje, niti ima bilo kakvih naznaka da će ih ikada prepoznati. Vođa te ”patrijaršije” u Kijevu je odlučio da po svaku cijenu postane ”patrijarh” nakon što nije izabran za Patrijarha moskovskog čemu se nadao i potom počeo da pravi nacional-šovinistički raskol u Ukrajini, čije plodove vidimo danas u raspolućenom ukrajinskom društvu. Vođa ove tzv. CPC je bivši sveštenik Carigradske Patrijaršije, čiji ga je Sinod, zbog njegovih crkvenih prestupa, raščinio i, nazivajući nedostojnim sveštenikom, između ostalog o njemu napisao u svojoj odluci br. 339 od 9. aprila 1997. godine:

”Zato da se niko nikada ne usudi, ni od klirika, da se zajednički oblači i saslužuje sa njim, niti od vjernika da ga bilo ko primi ili počastvuje kao sveštenika ili klirika, ili da cjeliva njegovu desnicu i zatraži od njega blagoslov, jer je pod bremenom neoprostivog lišenja čina i nerazrješivog odlučenja od Gospoda Svedržitelja.” Ova odluka je prihvaćena od svih u Pravoslavnoj Crkvi i to je opšte poznata činjenica.

Te dvije zajednice ne da se ”strogo pridržavaju pravoslavnih hrišćanskih kanona”, nego gotovo da nema kanona koji kao zajednica i kao pojedinci nisu podvrgli ruglu i izigrali.

Makedonska Pravoslavna Crkva jeste u raskolu, ali je svjesna svog položaja i teži da svoju zajednicu vrati u crkveni poredak (za razliku od, na primjer, tzv. CPC) i svi se molimo Bogu da do toga uskoro i dođe. Mnogo je još prepreka na tome putu, osobito zbog nastavka pritiska na Arhiepiskopa ohridskog Jovana, ostale episkope, sveštenstvo, monaštvo i vjerne koji su već prihvatili kanonski poredak, ali vjerujemo da će se naći rješenje i za taj problem – navodi se u reagovanju MCP koje potpisuje protođakon Igor Balaban.

On poručuje da se nada da će Pobjeda ubuduće posvetiti više pažnje ovakvim temama, ne dozvoljavajući da tekstovi objavljeni u njoj obmanjuju ili na bilo koji način dezinformišu javnost. 

Foto: kurir.rs

Portal Analitika