Društvo

Indeks kvaliteta života: Finska prva, Crna Gora na 55. mjestu

Rezultati najopsežnijeg istraživanja o kvalitetu života u državama širom svijeta pokazuju da je Finska najbolja zemlja za život, a od 160 analiziranih zemalja, Crna Gora se nalazi na 55. mjestu, javlja Anadolu Agency (AA).
Indeks kvaliteta života: Finska prva, Crna Gora na 55. mjestu
Portal AnalitikaIzvor

Social Progress Index, odnosno lista zemalja koje su ostvarile najveći napredak u ostvarivanju temeljnih ljudskih potreba, blagostanja i kvaliteta života, pokazuje da Finsku slijede Kanada, Danska, Australija, Švajcarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija te Island. 

Što se tiče zemalja iz regiona, Hrvatska se smjestila na 33. mjesto, Srbija na 47., Albanija na 52. Makedonija na 57., a BiH na 69. mjestu. Slovenija je daleko najbolje rangirana zemlja Balkana i nalazi se na 20. mjestu. 

Na samom dnu liste nalazi se Zambija, a ispred nje su Vijetnam, Sudan, Turkmenistan,  Malta, Luksemburg i Oman. Neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja rangirane su izvan prvih deset pozicija. Njemačka je na 15. mjestu, Francuska na 17., a Sjedinjene Američke Države (SAD) na 19. mjestu. Sve tri zemlje su imale lošije rangirane na ljestvici u odnosu na 2015. godinu. 

Ovo istraživanje pokazuje da BDP nije jedino mjerilo bogatstva i blagostanja države, budući da uključuje i kriteriume poput kvaliteta zdravstvene zaštite, stope kriminala, zaštite okoline ili poštivanja temeljnih ljudskih prava. Upravo zbog toga neke od najrazvijenijih zemalja svijeta na ovom popisu nisu postigle zavidne rezultate.

Portal Analitika