Društvo

Fejzić: Podijelimo radost sa braćom i prijateljima

Osjetimo punoću života u Bajramu, našem najvećem prazniku i podijelimo radost sa braćom, prijateljima i komšijama, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
Fejzić: Podijelimo radost sa braćom i prijateljima
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u ibadetu i odanosti Stvoritelju, trudeći se da dostignemo Njegovu milost i oprost.

"Praštali smo greške jedni drugima kako nam vjera nalaže, a svi zajedno tražili smo od Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe. Ono što nemamo pravo praštati jesu uvrede na račun naše vjere koje se pokušavaju opravdati naukom", kazao je Fejzić.

Jadna je ta nauka, kaže on, koja govorom mržnje i retrogradnim partikularizmom želi istisnuti pluralizam i toleranciju iz našeg horizonta.

"Jadni su naučnici koji potstiču socijalnu distancu i uvrede na račun jedne vjere i njenih sljedbenika smatraju društveno prihvatljivim. Poučeni i ojačani postom strpljivo ćemo čekati da i ovo prođe", kazao je Fejzić u Bajramskoj poruci.

On je naglasio da osjećaj zadovoljstva ne može biti potpun sve dok širom svijeta stradaju nevini.

"Teror u ime islama je teror prema islamu. Ubijanje nevinih i kult smrti nijesu imanentni islamu. Život je, po Božijoj Uputi, suština islama. To je poruka koju trebamo neumorno širiti", poručio je Fejzić.

Molimo se, kaže on, Uzvišenom Gospodaru da primi naš post, da unaprijedi našu Zajednicu i naše društvo.

"Molimo Allaha za mir i slobodu u svijetu!

U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazanski Bajram:

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!", kazao je Fejzić.

Izvor: Mina

Portal Analitika