Zanimljivosti

Ljekari objavili revolucionarno otkriće: Ovo je jedan od najvećih uzročnika raka

Ljekari su dosad bili u zabludi, a otkriće da su masti uzrok raka, moglo bi i te kako da pomogne u liječenju.
Ljekari objavili revolucionarno otkriće: Ovo je jedan od najvećih uzročnika raka
Portal AnalitikaIzvor

Već decenijama naučnici misle da znaju čime se hrani rak mozga, međutim, nova otkrića ih demantuju. 

Naučnici su dosad bili sigurni da se rak mozga hrani šećerom. Sada su naučnici otkrili da su bili u zabludi i da je glavna hrana za rak mozga – mast. 

Ovo otkriće će otvoriti sasvim novi pristup liječenju ove bolesti, a naučnici očekuju da će te novine značajno produžiti život oboljelima.  Rak mozga (gliom, astrocitom, ependimom) je inače jedan od najtežih oblika raka i čak 60 odsto onih, koji obole od ovih tumora, umru u roku od godinu dana. 

Ćelije mozga uglavnom se hrane šećerom, pa je pretpostavka naučnika bila da i ćelije tumora koje su nastale od tog tkiva, takođe se hrane šećerom. Naravno, nije se završilo na pretpostavkama, izvršeni su testovi koji su potvrdili te pretpostavke i istraživanja su se time završila. 

Kada su naučnici otkrili da ćelije tumora koriste velike količine masti, riješili su da isprobaju novi lijek “etomoxir”, koji sprječava ćelije da dođu do masti.  Izvršeni su eksperimenti na miševima koji imaju rak mozga i etomoxir je znatno usporio rast tumora. 

''Šezdeset godina smo vjerovali da je izvor energije svih tumora šećer, ali ispostavilo se, bar što se tiče tumora na mozgu da smo pogriješili''rekla je doktorka Stol i dodala da je moguće da različite vrste tumora koriste različite izvore energije na isti način kao što to rade različiti djelovi tijela.

Portal Analitika