Društvo

Pešić: PMF je talac uprave fakulteta

Svoju neuspješnost da se uhvate u koštac sa izazovima podizanja kvaliteta i međunarodne prepoznatljivosti Prirodno-matematičkog fakulteta uprava PMF-a prebacuje na teren koji im je dobro poznat - teorije zavjere i praiskonskog straha da će ih neko ugasiti zbog Univerziteta Donja Gorica. Da nije tragično bilo bi smiješno, ocijenio je dr Vladimir Pešić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.
Pešić: PMF je talac uprave fakulteta
Portal AnalitikaIzvor

-U naredne dvije sedmice Prirodno-matematički fakultet trebalo bi da pripremi i usvoji elaborat i time riješi pitanje svoje akreditacije. Plan uprave PMF-a je jednostavan – prije svega zbog svoje lijenosti, a zatim političkih ambicija, cilj je da se elaborat ne uradi, da se odgovornost za to prebaci na vijeće Fakulteta, a za sve to nađu krivci u Rektoratu. Naravno uprava PMF-a (kao i čitav UCG) je svjesna da se čak ni ovakav PMF neće ugasiti. Svugdje u akademskom svijetu, međutim, ako ne ispunite uslove za akreditaciju, nećete biti akreditovani, a da ne govorim da nećete biti akreditovani ako vi kao institucija ne želite da budete akreditovani. Nažalost PMF je danas talac, u pravom smislu te riječi, uprave fakulteta. Frustriranost koja postoji u dijelu akademske zajednice na PMF-u rezultat je mitomanije koja je oduvjek brižljivo njegovana na fakultetu, neuspješnih naučnih karijera, kao i neostvarenih političkih ambicija pojedinaca koji danas vode fakultet. Koliko su članovi uprave PMF-a uspješni kao naučnici lako je provjeriti na sajtu Univerziteta Crne Gore. Njihovu citiranost lako je naći na Google Scholar Citations (ako je uopšte i ima)- naveo je Pešić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika, ističući da  na svakom uspješnom Univerzitetu prirodne nauke i PMF zauzimaju posebno mjesto.

-Ove nauke ostvaruju najveću naučnu produkciju i time najviše doprinose pozicioniranju univerziteta. Na Prirodno-matematičkom fakultetu iz godine u godinu je prisutan trend smanjivanja studenata na  masteru, a posebno na doktorskim studijama (1-2 studenta godišnje). Jasan je i trend opadanja broja radova u renomiranim međunarodnim časopisima (0,3 rada po istraživaču godišnje u 2015. godini). U oblasti računarskih nauka PMF je davno izgubio bitku sa Elektrotehničkim fakultetom UCG (treba samo uporediti broj radova u Scopusu između ova dva fakulteta). Još alarmantnija je situacija kad je riječ o mobilnosti studenata, značajnim kapitalnim naučnim projektima, centrima izvrstnosti... Naravno, uvijek se može reći da su krivci za ovo drugdje, a ne na Fakultetu. Međutim, zar ovo nijesu dovoljno jasni argumenti da radikalno treba mijenjati postojeći model studija na PMF-u podižući kriterijume kroz izbor novog modela, koji će omogućiti održivost svih nivoa studija?  Prije nekoliko dana, na okruglom stolu koji je organizovan na PMF-u, izjavio sam da je indikativno da kada se UCG na listi svjetskih univerziteta nalazio na 12.000 mjestu takav univerzitet nikom nije smetao. Danas je međunarodna pozicija Univerziteta Crne Gore dobra i nažalost konkurencija od Univerzita Donja Gorica niti postoji, niti je ikada postojala. Kažem nažalost, jer samo zdrava konkurencija može da vodi i Univerzitet Crne Gore i PMF naprijed. Za očekivati je da će se sa daljim napretkom UCG na polju međunarodne prepoznatljivosti i dostizanja kvaliteta i dalje pojavljivati ovakvi dušebrižnički glasovi koji će upozoravati na tkz. „spiralu urušavanja“ na UCG i na „samovolju“ uprave. U jednom sistemu koji prećutno postaje sinonim za matriks (polu)priučenih političkih i/ili nevladinih eksperata (koji preko noći postaju ministri i „dubinski“ kontrolori) naravno da smetaju jake akademske institucije kao što je Univerzitet i pojedinci sa svojom međunarodnim prepoznatljivošću. Ništa neobično, što već nije viđeno i nije se desilo i drugim univerzitetima u procesu dostizanja kvaliteta i međunarodne prepoznatljivosti- zaključio je Pešić. 

Portal Analitika