Društvo

Opština Kotor na međunarodnoj konferenciji Jadransko-jonske euroregije u Puli

Vanredna sjednica Skupštine Jadransko-jonske Euroregije i međunarodna konferencija povodom proslave desetogodišnjice ove regionalne organizacije održana je danas u Puli - mjestu njenog osnivanja. Opština Kotor aktivna je članica ove organizacije od njenog nastanka 2006. godine.
Opština Kotor na međunarodnoj konferenciji Jadransko-jonske euroregije u Puli
Portal AnalitikaIzvor

Uvodnim govorom prisutne je pozdravio Dubrovačko-neretvanski župan i predsjednik Jadransko-jonske euroregije Nikola Dobroslavić. Ovom prilikom organizovan je okrugli sto na temu "Prošlost, sadašnjost i budućnost makroregionalne saradnje u Jadransko-jonskom regionu - kapitalizacija zajedničkih iskustava i rezultata - dostizanje ciljeva EUSAIR strategije".

Učešce na okruglom stolu uzeli su Generalni sekretar Jadransko-jonske Euroregije Francesco Cocco, bivsi predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Giovani Di Stasi, šef centra kompetencija makroregija i programa teritorijalne saradnje DG REGIO  Andrea Mairate, predstavnica Ministarstva vanjskih i evropskih Republike Hrvatske i izvrsna nacionalna koordinatorka za EUSAIR i EUSDR Željka Barić, predsjednik regionalnog vijeća Tirane Aldin Dalipi i član Evropskog Parlamenta i prvi predsjednik Jadransko-jonske Euroregije Ivan Jakovčić.

Mairate je između ostalog naveo da u vrijeme kada se Evropa nalazi u krizi, makroregionalni oblici saradnje predstavljaju novi model integracija te da Jadransko-jonska euroregija predstavlja most izmedju ključnih implementatora EUSAIR strategije i regionalnih aktera odnosno glas i stav sub-nacionalnih nivoa.

Svečani dio dogadjaja održan je u čuvenoj Pulskoj Areni, najvećem i najočuvanijem spomeniku antičkog graditeljstva u Hrvatskoj gdje su se tokom svčane ceremonije pored navedenih govornika prisutnima obratili  gradonačelnik grada Pula Boris Miletić, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, istarski župan Valter Flego kao i Anton Kliman - ministar turizma i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Konferenciji organizovanoj od stane istarske županije i Generalnog sekretarijata Jadransko-jonske Euroregije finansiranoj iz IPA projekta "4 stuba" je u ime Opštine Kotor prisustvovala koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

Događaju su iz Kotora takođe prisustvovali predstavnici Instituta za biologiju mora Kotor, kao partneri na IPA projektu "4 stuba" i Lučke uprave Crne Gore.

Generalni sekretar AIE ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo prisustvom predstavnika grada Kotora kao dugogodišnjeg partnera a ujedno i predsjedništva Foruma jadransko-jonskih gradova.

Opština Kotor u partnerstvu sa ovom organizacijom implementirala je nekoliko značajnih projekata prekogranične saradnje. Kotor je u protekle dvije godine u organizacionom i programskom smislu značajno  pojačao saradnju sa AIE i Forumom gradova FAIC posvetivši  posebnu pažnju ciljevima EUSAIR strategije, od učešća na tematskim sesijama u ime Zajednice opština Crne Gore na Otvorenim danima u Briselu, implementaciji Akcionog plana Strategije kroz apliciranje u programima prekogranične i transnacionalne saradnje nove finansijske perspektive IPA do organizovanja međunarodnih događaja posvećenih ovoj temi.

Prepoznavši značaj Strategije i njena 4 stuba (plavi rast, povezanost regiona, održivi razvoj turizam, zaštita mora i priobalja) za dugoročan ekonomski razvoj Kotora kao jadranske luke i ostalih crnogorskih primorskih gradova, Kotor upotrebljava integrativan pristup razvojnoj politici grada uključujući sve relevantne aktere na lokalnom nivou.

Portal Analitika