Turizam

HG Budvanska rivijera: Preko 130.000 noćenja od početka godine

Fizički obim prometa ostvaren u hotelima Hotelske grupe Budvanska rivijera u 2015.godini, ilustrovan podatkom od 421.429 realizovanih noćenja, svrstao je prošlu godinu u red rekordnih turističkih sezona. Tekuća turistička godina prema dosadašnjim pokazateljima ima tendenciju ostvarivanja boljih rezultata od prošlogodišnjih, saopšteno je Portalu Analitika iz HG "Budvanska rivijera"
HG Budvanska rivijera: Preko 130.000 noćenja od početka godine
Portal AnalitikaIzvor

-Na samom startu perioda visoke turističke sezone prema polugodišnjem statističkom presjeku Hotelska grupa Budvanska rivijera bilježi  povećanje fizičkog obima prometa i to za 7% u odnosu na prvih šest  mjeseci prošle godine. Značajnije povećanje broja ostvarenih noćenja ostvareno je u  predsezonskom periodu, gdje prema pokazateljima za maj promet je  povećan za 11%; dok je za jun sa 90 hiljada realizovanih noćenja, procentualni pokazatelj povećanja  9%-navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, posmatrano prema strukturi emitivnih tržišta predsezonski period je karakterisalo dominantnije prisustvo tržišta Francuske, dok je aktiviranjem čartera sa tržišta Rusije krajem maja, došlo do izmjene i upravo to tržište je zauzelo vodeću poziciju u junu sa povećanjem  prometa za devet odsto i tržišta Srbije za jedan odsto.

"Važno je pomenuti primjetno povećanje interesovanja turističke tražnje sa tržišta Holandije, čiji turisti su u najvećem broju tokom juna boravili u hotelima kompanije posredstvom turoperatora TUI Nederland. Povratak ovog touroperatora nakon 30 godina na tržište Crne Gore prema junskim pokazateljima ima povećanje prometa tržišta Holandije za gotovo 10 puta. U junu je uočljivo povećanje prometa sa tržišta Finske za dva  puta u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Kada se pominju tržišta Holandije i Belgije, kao i tržišta Skandinavije, važno je pomenuti intencije TUI grupacije za proširenje kontigenta i aktiviranje tog emitivnog područja za sljedeću godinu. Ovih dana su pregovori u toku za sezonu 2017, čime će, u slučaju sklapanja ugovora, doći do evidentne disperzije turističkih tržišta koja će naredne godine uzeti značajno učešće u ukupnom fizičkom prometu. Takođe je i tržište Italije u statističkim pokazateljima u junu ostvarilo povećanje za tri puta u odnosu na prošlogodišnji jun", piše u saopštenju.

U ovom trenutku je uz stalno angažovanu radnu snagu, u Hotelskoj grupi zaposleno i 498 sezonskih radnika raspoređenih uglavnom na pomoćnim radnim mjestima koja su blagovremeno oglašena prema pregledu potreba kompanije za tekuću turističku sezonu.Turističko naselje Slovenska plaža shodno kapacitetu hotelskog  kompleksa zapošljava najveći dio sezonaca (u ovom trenutku 222 radnika),  hoteli Mogren i Palas po 58, Castellastva 57, hotel Aleksandar 68 radnika. U okviru Službe održavanja za tekuću turističku sezonu angažovano je 35 radnika.
Sezonski radnici su, kao i tokom prethodnih godina, u 99 odsto slučajeva zaposleni posredstvom Zavoda za zaposljavanje Crne Gore i u skladu sa važećim  zakonskim propisima.

Samo u neznatnom broju su angažovani sezonci iz zemalja okruženja i to na poslovima za koje je već godinama, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, deficitarna radna snaga na domaćem tržištu rada. Za ove radnike je blagovremeno sprovedena Zakonom propisana procedura zapošljavanja stranaca. U konkretnom slučaju su u pitanju zanimanja kuvara, slastičara i pekara specijaliste koja su prema raspolozivim podacima Biroa za zapošljavanje,  definitivno nedostajuća.

-I za ovu godinu je utvrđena poslovno- tehnička saradnja sa Srednjom ugostiteljskom školom Sergej Stanić iz Podgorice, Srednjom ekonomsko- ugostiteljskom školom iz Nikšića i Srednjoškolskim centrom Danilo Kisš iz Budve, čiji učenici u skladu sa nastavnim planom i programom uz mentorski nadzor profesora obavljaju redovnu praksu. Na ovaj način je trenutno angažovano 25 učenika. Prema stanju bookinga za predstojeći period visoke sezone, očekivanja su da će u hotelima Hotelske grupe Budvanska rivijera biti ostvareno povećanje, iako se promjene i napredak u prometu očekuje od postsezonskog perioda koji je vrlo interesantan za tržište Zapadne i sjeverozapadne Evrope, kao i za programe grupnih aranžmana koji su već bukirani i za kraj oktobra tekuće godine. U hotelima kompanije je od početka ove godine ostvareno preko 130 hiljada noćenja- zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika