Region

Bosanac kažnjen, jer ćerke ne želi slati u školu

Sud u Altstetenu kod Ciriha novčano je kaznio oca dvije djevojčice, inače muslimana porijeklom iz BiH, jer je odbio svoje kćerke da šalje na obavezne časove plivanja.
Bosanac kažnjen, jer ćerke ne želi slati u školu
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je posljednji u nizu sličnih slučajeva koji godinama potresaju ovu zemlju, a gdje su u fokusu problemi integracije izbjeglica, koje već duže vrijeme borave u Švajcarskoj.

Ovaj neimenovani muškarac, za kojeg se samo navodi da ima 40 godina, kažnjen je sa 4.000 franaka (3.700 evra), prenose švajcarski mediji.

On je odbio svoje kćerke da pošalje na obavezne časove plivanja, ali i na druge školske aktivnosti, izjavljujući da je to protivno njegovim vjerskim uvjerenjima.

Međutim, sud u Altstetenu ne misli tako, pa ga je proglasio krivim za kršenje Zakona o obaveznom školovanju, ali i za kršenje ranijih sudskih naredbi, kada mu je naređeno da ispoštuje švajcarske zakone.

Inače, jedna presuda je donesena u decembru, a ova posljednja je zapravo odgovor na njegovu žalbu koju je podnio.

Ispostavilo se da je dobio prilično blagu kaznu, jer je tužilac tražio kaznu od 4 mjeseca zatvora, a kao glavni argument navedeno je da on skoro 20 godina živi u Švajcarskoj, ali odbija da se integriše u švajcarsko društvo i samim tim ne poštuje švicarske zakone.

Ne mogu nositi veo

Ova porodica je već duže vrijeme u sukobu sa lokalnim vlastima. Naime, već godinama oni odbijaju da devojčice šalju u školu, jer ne mogu nositi veo. Upravo zbog ovog je osuđen prošle godine, a nova kazna je samo još jedna kazna u nizu.

Presuda je uslijedila samo dan nakon što je sud u jednom drugom slučaju odbio muslimanskim djevojčicama pravo na švajcarsko državljanstvo baš zato što nisu išle na obavezne časove plivanja.

Izvor: b92

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.