Turizam

Ivković: Stranci organizuju izlete, a ne plaćaju poreze

Posljednjih godina u Crnoj Gori jedan broj turističkih agencija svoju djelatnost obavlja iz inostranstva bez lokalnog agenta, kaže predsjednik Sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju Petar Ivković.
Ivković: Stranci organizuju izlete, a ne plaćaju poreze
Portal AnalitikaIzvor

„ Imamo ogroman broj što neregistrovanih sajtova, što objekata koji neemaju rješenje, a promovišu se na tim sajtovima“objašnjava Ivković.

Dodaje da veliki problem našim turističkim agencijama jeste zakonska regulativa, koja omogućava da svako može registrovati turističku agencije, bez obzira da li se bavi osnovnom djelatnošću, tj dovođenjem gostiju u našu zemlju.

„Posljedica je nevjerovatan broj turističkih agencija koje su registrovane samo da bi organizovale i prodavale izletničke ture. To je očigledan primjer podsticanja nelojalne konkurencije, jer opet veliki profit gube agencije, koje dovode goste u Crnu Goru.

Kako on navodi, čuveni Booking čini 50 odsto ukupnog posredovanja u dijelu smještaja.

„Glavni i osnovni problem ovakvog načina obavljaja poslova posredovanja na prvom mjestu je žeestoka nelojalna konkurencija u kojoj crnogorske turističke agencije nemaju šansu, na prvom mjestu zbog obaveze poštovanja zakona svoje zemlje. Kao drugopomenut subjekti, van domašaja obaveza plaćanja PDV-a, porezu na dohodak fizičkih lica, kao i eventualnih kontrola naših inspekcija.“zaključio je Ivković.

Pobjeda

Portal Analitika