Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Po knjiga za Ivana i Stojanku

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su danas Ivana Kečinu i Stojanku Đurović sa po jednim naslovom.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Po knjiga za Ivana i Stojanku
Portal AnalitikaIzvor

Ivan je dobio „Peti talas“, dok je Stojanki pripao roman „Idi, postavi stražara“.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

2706petitalas

Rik Jensi: Peti talas

Nakon prvog talasa, ostade samo tama. Nakon drugog, utekoše oni koji su imali sreće. Nakon trećeg, preživješe oni koji nisu imali sreće. Nakon četvrtog, važi samo jedno pravilo: ne vjeruj nikome.

Na napuštenom putu u obzorje petog talasa, Kasi bježi od Drugih. Od bića koja samo liče na ljudska, bića koja pustoše po selima i ubijaju sve koji im se nađu na putu. Bića koja su istrijebila sve preživjele do posljednjeg. Kasi na putu upoznaje Evana i shvata da je pred njom težak izbor. Mora da bira između povjerenja i očaja, između otpora i predaje, između života i smrti. Mora ustati ili odustati.

Peti talas (ne, nisu zombiji u pitanju, vanzemaljci ponovo stupaju u službu). U više osvajačkih talasa vanzemaljci napadaju Zemlju, malo je preživjelih a među njima se nalazi Kasi. Mlada djevojka očajnički traga za svojim bratom dok Zemlji prijeti peti talas invazije…

2706idipostaviHarper Li: Idi, postavi stražara

Napisana sredinom pedesetih godina dvadesetog vijeka, knjiga „Idi, postavi stražara“ donosi nam opsežnije i bogatije shvatanje ličnosti Harper Li. Ovo je nezaboravan roman pun mudrosti, ljudskosti, strasti, humora i spontane preciznosti; duboko dirljivo umjetničko djelo koje predivno oživljava neko drugo doba, zadržavajući značaj i u našim vremenima. Ova knjiga ne samo što potvrđuje dugotrajnu vrijednost knjige „Ubiti pticu rugalicu“, već služi i kao savršen priručnik za njeno razumijevanje, dodajući dubinu, kontekst i novo značenje ovom američkom klasiku.

Mejkom, Alabama. Dvadesetšestogodišnja Džin Luiza Finč (Skaut) vraća se kući iz Njujorka, da bi posjetila ostarjelog oca, Atikusa. U doba kad su vladale napetosti po pitanju ljudskih prava i politički nemiri, Džin Luizin povratak kući postaje pomalo tužan kad sazna uznemirujuće istine o svojoj porodici, gradu i ljudima koji su joj najdraži. Sjećanja iz djetinjstva naviru, a njene vrijednosti i pretpostavke su dovedene u pitanje.

Uz ponovno pojavljivanje mnogih likova iz „Ubiti pticu rugalicu“, knjiga „Idi, postavi stražara“ savršeno prikazuje jednu djevojku i jedan svijet, u bolnom ali neophodnom napuštanju zabluda prošlosti, putovanju tokom kojeg čovjek može samo da se rukovodi svojom savješću.  

Portal Analitika