Društvo

Ilinčić: Ostaraćemo a stan dobiti nećemo

Član Predsjedništva Partije penzionera,invalida i restitucije Crne Gore –PIR CG-, i predsjednik Udruženja civilnih, vojnih i invalida rada Crne Gore, Veselin Ilinčić, ogorčen je čitajući tekstove koje štampa objavljuje ovih dana.
Ilinčić: Ostaraćemo a stan dobiti nećemo
Portal AnalitikaIzvor

''Ja sam vojni invalid, priam nadoknadu od svega 77 eura, a uz to sam podstanar, a da bih prehranio suprugu i dvoje djece, primoram sam da nadničim. Čitam svakakve naslove u novinama o dodjeli stanova, a sa drugo strane, ja se pitam dokle ću moći fizički da radim s obzirom da sam invalid, te svakodnevnicu posmatram bez ikakvog itgleda da ću riješiti stambeno pitanje'', kazao je Ilinčić u saopštenju.

On napominje da prema podacima MONSTATA, oko 2000 vlasnika stasnova u Crnoj Gori ima više od 5 stanova,a taj iznos se po pojedincima kreće i preko 100 stanova. 

''Monstat saopštava da je više stanova nego broja domaćinstava. Kako su stanove i sve ovo što je izgradjeno u Crnoj Gori izgradili gradjani- starija generacija, sa pravičnom raspodjelom svako domaćinstvo bi dobilo stan i riješilo stambeno pitanje. Pogotovo bi stambeno pitanje riješili lica u stanju socijalne potrebe, invalidi svih kategorija, penzioneri, i svi oni koji su ulagali za stambenu izgradnju  ili su izgradjivali te stanove, a danas preživljava od 100 ili 150 eura'', ističe Ilinčić.

Prema ogorčenom mišljenju predsjednika Udruženja civilnih, vojnih i invalida rada Crne Gore, stanovi se dodjeljuju bez prethodnog sagledanja, te pravo stiču čak i oni koji imaju po više stambenih jedinica.

''Daju krediti po vrlo povoljnim  bolje reći smiješnim uslovima, od ukupnog iznosa se 20 % plaća na 20 godina, a 80 % se poklanja, i to nažalost novca poreskih obveznika. Pozivamo oko 80.000 invalidnih lica svih kategorija, da se ujedinimo, kako bi konačno  sa drugim   nezadovoljnim gradjanima , promijenili situaciju'', zaključio je Ilinčić

Portal Analitika