Zanimljivosti

Lijek protiv dijareje postao nova lakodostupna droga

Hrvatsko farmaceutsko društvo - HFD upozorilo je na rastući trend zloupotrebe bezreceptnog lijeka protiv dijareje loperamida, koji se u visokim dozama sve češće koristi kao sredstvo za izazivanje euforije.
Lijek protiv dijareje postao nova lakodostupna droga
Portal AnalitikaIzvor

Posljednjih godina pojavio se novi trend koji je, po svemu sudeći, rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom za, kako to korisnici prijavljuju, „prevladavanja simptoma apstinencijske krize zavisnika od opioida“ ili jednostavno - izazivanja euforije u zamjenu za ostale, strogo zakonski kontrolisane ili potpuno ilegalne opioide, navodi se u saopštenju HFD-a. Upozorava se na sve veći broj objava postova na internet forumima vezano za tu zloupotrebu. Google Trends Data, na prijmer, pokazuje rastući broj pretraživanja pojmova „loperamide“ i „loperamide high“. Određeni centri za pomoć osobama kod trovanja odnosno predoziranja u SAD-u bilježe da je broj prijava predoziranja loperamidom porastao sedam puta od 2011. do 2015.

HFD pozvao je apotekare u Hrvatskoj na oprez kada bez recepta izdaju taj poznati lijek protiv dijareje.

Loperamid je inače, zbog svog izrazito povoljnog sigurnosnog profila, dobio odavno bezreceptni status u mnogim državama svijeta, a u SAD-u još od 1988. Terapijska doza lijeka iznosi 16 mg dnevno, a u prijavljenim slučajevima namjernog predoziranja dnevne doze iznosile su između 30 i 200 mg, dok u pojedinim slučajevima čak i do 400 mg što je 200 tableta od 2 mg.

Izvor i foto: Hina/Colourbox/Kzenon

Portal Analitika