Politika

Đukanović: Neću dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent

Premijer Milo Đukanović naglasio je da će se "lično pozabaviti budžetom za 2017. godinu" i da neće dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent za tekuću potrošnju". On je to kazao na sjednici Vlade, na kojoj je usvojen izvještaj o javnom dugu Crne Gore do 31. devcembra 2015. godine. Neto javni dug, na osnovu raspoloživih podataka, na kraju prošle godine, iznosio je 2.361,58 miliona eura, što čini 65,69 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Đukanović: Neću dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent
Portal AnalitikaIzvor

Nakon objavljivanja zvaničnih podataka Zavoda za statistiku o iznosu BDP-a, Vlada će pripremiti sanacioni plan, u cilju otklanjanja rizika od nestabilnosti javnih finansija, saopšteno je nakon sjednice.

"Predsjednik Vlade je, zaključujući raspravu po ovoj tački dnevnog reda, ocijenio da sam nivo duga nije zabrinjavajući, pogotovo u kontekstu prezaduženosti mnogih država Evrope, već da je pitanje da li dug odlazi na tekuću potrošnju, što, kako je rekao, nikada nije bilo dominantno, ili na kapitalnu potrošnju. Naglasio je da će se lično pozabaviti budžetom za 2017. godinu i da neće dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent za tekuću potrošnju", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika