Društvo

Mugoša dobio spor protiv države u Strazburu: CG da plati preko 6.000 eura

Evropski sud za ljudska prava usvojio je predstavku Podgoričanina Nebojše Mugoše podnijetu protiv Crne Gore 2012. godine, saopšteno je iz advokatske kancelarije Rodić koja zastupa njegove interese u Strazburu.
Mugoša dobio spor protiv države u Strazburu: CG da plati preko 6.000 eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sud je našao da su Mugoši tokom krivičnog postupka u Podgorici u kojem mu se sudilo za ubistvo kuma Nebojše Nikezića, povrijeđena ljudska prava i slobode pa je Crna Gora obavezna da mu na ime nematerijalne štete isplati 5.850 eura i 1.300 eura na ime troškova postupka.

U presudi je konastaovano da je pritvor određen Mugoši u periodu od 18. do 22. septembra 2011. godine protivzakonit te da je Viši sud u Podogorici prilikom donošenja rješenja o produženju pritvora Mugoši od 22. septembra 2011. godine, u obrazloženju, iznio tvrdnju o njegovoj krivici prije nego što je ona dokazana čime mu je povrijeđeno pravo na pretpostavku nevinosti. U odluci je konstatovano da Apelacioni i Ustavni sud to nijesu ispravili u žalbenom postupku.

Mugoša je pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zatvora zbog ubistva kuma Nebojše Nikezića u podgoričkom naselju Stari aerodrom 17. februara 2011. godine.

CdM

Portal Analitika