Abiznis

Novinarima ugrožene penzije

Stav koncerna Vijesti da neće platiti poreski dug i doprinose dok drugi mediji to ne urade je veoma opasan - ocijenio je ekonomski analitičar i bivši direktor Univerzal banke Predrag Drecun.
Novinarima ugrožene penzije
Portal AnalitikaIzvor

U sindikatu medija upozoravaju da je najlakše dugove prebijati preko leđa zaposlenih i opominju državu da bi trebala da bude malo manje tolerantna prema poslodavcima koji na taj način eksploatišu radnike i njihove zarađena plate troše u ko zna koje svrhe.

Drecun kaže da je stav koncerna Vijesti da neće platiti poreze i doprinose dok to drugi ne urade uvod u anarhiju.

- Šta ako drugi kaže – neću platiti dok Vijesti ne plate. Ovdje je drava pala na ispitu – kaže Drecun i pita zašto Vijesti gledaju u tuđe dvorište kad nijesu počistili svoje.

Više je nego licemjerno, smatra on, prozivati druge za poreske dugove, a sam biti u kategoriji najvećih poreskih dužnika, odnosno onih koji duguju preko pola miliona eura, a kojih je, kako pokazuju podaci Poreske uprave, 62.

- I ovo govori da je država pala na ispitu. Država u ovom dijelu ne treba da ima milosti – nikom ne treba da dozvoli ovolike dugove. Sistem nema dušu, on treba da radi ili ne radi. Ako ostavimo na subjektivnu procjenu nekom državnom službeniku onda će se dešavati ovakve stvari – kaže Drecun.

Ugroženi radnici

I sindikate brinu visoki dugovi za poreze i doprinose, jer to ugrožava radnike.

- Izuzetno veliko poreski dug nekih od najvećih crnogorskih medija dokazuje da je neplaćanje poreza pravilo, a ne izuzetak i da briga o zaposlenima našim poslodavcima nije primarna – kazala je za Pobjedu predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Zaposleni u medijima, ali i u ostalim djelatnostima, često zanemaruju značaj redovne uplate doprinosa na zarade i ne provjeravaju da li poslodavci izmiruju te obaveze.

- Nažalost, tog problema postaju svjesni kad dođe vrijeme da se povezuje radni staž ili kad frima potpuno propade i kada je kasno da se traži izmirenje te vrste obaveza. Zaposleni moraju makar jednom godišnje provjeravati da li je poslodavac uplatio bruto zarade, o tome obavještavati svoj sindikat i zahtijevati od poslodavca da te obaveze izmiruje – kazala je Camović.

(Opširnije čitajte u Pobjedi)

Portal Analitika