Abiznis

Radnici "Bjelasica Rade": Konjeviću pomogni, nemoj da gasiš

Zaposleni u kompaniji "Bjelasica Rada” obratiće se Vladi da ih "zaštiti" i omogući da ova kompanija, koju svih ovih godina krize nije napustio nijedan od 55 zaposlenih, konačno oživi i počne da radi. Povod za obraćanje su najnovije odluke Ministarstva finansija, koje je od Poreske uprave tražilo da provjeri zašto njena područna jedinica u Bijelom Polju nije naplatila mjenicu koju je ranije izdala kompanija Rada kao obezbjeđenje za poreski dug, za koji je navedeno da iznosi 2,4 miliona eura.
Radnici "Bjelasica Rade": Konjeviću pomogni, nemoj da gasiš
Portal AnalitikaIzvor

"Prije nego što je u emisiji "Načisto" mahnuo neprovjerenim i netačnim informacijama, novi "detektor dugovanja i spasitelj države" najprije je trebalo da provjeri realno stanje duga kompanije, koje po osnovu poreza i doprinosa iznosi oko 750.000 eura. Kod ministra su dva dokumenta koja čekaju njegov potpis ili odobrenje, i prije nego što se obratio pojedinim senzacionalističkim medijima red je bio da se obrati prethodniku i njegovim saradnicima, koji su upoznati sa realnim stanjem. Očekujemo od ministra da potpiše, treće po redu i posljednje, Rješenje o umanjenju "Radinog” poreskog duga po osnovu dvostruke sudske presude. To Rješenje mu je na stolu. Neka pričita obrazloženje za deblokiranje "Radinog” računa, i neka odgovori što dalje planira sa "Radom” i njenih 55 radnika”, kaže Lakićević.

Lakićević ističe da je za kompaniju "Bjelasica Rada" vezano 55 "strpljivih" porodica i da od privatizacije, kao i kroz sedam godina stečaja, nije otpušten nijedan radnik. Što je još zanimljivije, nijedan nije napustio firmu.

"Nastavkom investicionog procesa, započetog u februaru, odobrena su nam sredstva iz Abu Dabi fonda, ali nam zbog blokade od novog ministra, ne smiju biti uplaćena.

A, samo po osnovu PDVa, imali bismo umanjenje ove stavke u našem dugu za 250.000 eura, koliko je naše trenutno dugovanje po ovom osnovu”, ističe Lakićević.

Podsjeća da je odluci Vlade da im odobri kredit, prethodila odluka vlasnika da obezbijedi dokapitalizaciju od 820.000 eura, u februaru ove godine, kako bi proces rekonstrukcije započeo na vrijeme, dok ne stigne kredit.

"Dio tih sredstava, koji j e bio namijenjen otplati dijela poreskog duga, uložen je u započinjanje procesa, što znači da bi pomenuta preusmjerena sredstva dobij anjem kredita bila odmah uplaćena u tu svrhu. Novi ministar trebalo je da se informiše da se iz, njemu spornog kredita, ne smije plaćati poreski dug, jer je cjelokupna suma projektovana investicionim planom za obnovu fabrike i pokretanje procesa proizvodnje u septembru.

Vlada, i njeni tadašnji ministri, bila je vrlo svjesna situacije u kojoj se kompanija nalazi, ali i značaja ove firme za opštinu u kojoj posluje, značaja tridesetogodišnjeg brenda i odgovornosti prema zaposlenima. Zbog toga su i donijeli racionalnu i nedvosmislenu odluku da ovu firmu treba podržati, umjesto ugasiti”, naglašava direktorica "Bjelasice Rada”.

Lakićević ističe da je po osnovu kredita upisana hipoteka na fabriku u korist države Crne Gore, na vrijednost od 2,5 miliona eura. Završetkom investicionog plana, vrijednost fabrike će biti oko četiri miliona eura i to pod hipotekom od strane države. (cdm/DN)

Portal Analitika