Abiznis

UPCG: Slaba naplata potraživanja jedan od ključnih problema

Slaba naplata međusobnih potraživanja, veliki dug državnih organa prema privredi, kao i brojni fiskaliteti i parafiskalni nameti, neki su od ključnih problema sa kojima se susreću crnogorski preduzetnici, ocijenili su iz Unije poslodavaca (UPCG).
UPCG: Slaba naplata potraživanja jedan od ključnih problema
Portal AnalitikaIzvor

Projekt menadžer UPCG, Mirza Mulešković, kazao je da su neke od barijera u preduzetništvu i nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir i neujednačena praksa u postupanju upravnih i sudskih organa, naročito inspekcijskih, što stvara revolt i nezadovoljstvo privrednika.

„Neki od problema privrednika su i neefikasni i problematični postupci javnih nabavki, neodmjerena kaznena politika koja ne uzima u obzir težinu prekršaja i ekonomsku snagu obveznika, kao i izražena siva ekonomija“, rekao je Mulešković agenciji Mina business.

Uzroci blokade brojnih crnogorskih preduzeća predstavljaju i otežan pristup finansijskim sredstvima, previsoka opterećenja na zarade i nelojalna konkurencija.

„Još jedan problem koji postoji duži niz godina je neefikasnost državne administracije, koju prema velikom broju istraživanja, više od 65 odsto privrede vidi kao glavnu barijeru za poslovanje“, saopštio je Mulešković.

Kada je u pitanju osnivanje preduzeća, on je kazao da se zakonska regulativa, kao i mehanizmi osnivanja kompanije mogu ocijeniti kao pozitivni.

„Preduzeće se može osnovati veoma brzo uz minimalne troškove. Međutim, razvoj poslovnog ambijenta nije samo regulativa i način osnivanja preduzeća“, naveo je Mulešković.

Najznačajnije je, kako smatra, ono šta privrednike očekuje nakon procesa osnivanja preduzeća.

„Neophodno je dodatno raditi na jačanju i unaprijeđenju poslovnog ambijenta kako bi se povećao broj održivih preduzeća“, poručio je Mulešković.

On je dodao da je potrebno raditi i na servisima podrške novoosnovanim preduzećima i dodatno ojačati edukativnu funkciju države kako bi privrednici mogli računati i na taj segment usluga u svakom trenutku poslovanja.

„Kao primjer dobre prakse, možemo navesti aktivnosti Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada, koji pruža veliki broj besplatnih servisa za početnike u biznisu“, naveo je Mulešković.

On je dodao da su kroz kampanju pod nazivom Bez barijera – Da posao ne stoji, koju je sprovodila Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom finansija, privrednici u periodu od četiri mjeseca prijavili ukupno 124 barijere koje su svrstane u osam kategorija.

„Barijere obuhvataju neadekvatnu zakonsku regulativu, visoke takse, neefikasnu administraciju i finansijska ograničenja u pokretanju i vođenju biznisa“, precizirao je Mulešković.

Pored toga, različita ograničenja u poslovanju, siva ekonomija, neadekvatna inspekcijska kontrola, kao i komplikovane i nejasne procedure, spadaju u barijere sa kojima se privrednici često susreću.

Prema riječima Muleškovića, biznis zajednica, predvođena Unijom poslodavaca, očekuje od države da uspostavi stabilan pravni sistem i regulatorni okvir i obezbijedi dobru analizu očekivanih uticaja novih i primjene postojećih zakona i podzakonskih akata prije njihovog usvajanja.

„Poslovna zajednica očekuje i omugućavanje izbjegavanja diverzije zakona u praksi, znatno poboljšanje procjene ekonomskog uticaja propisa, kao i pravovremeno konsultovanje UPCG-a tokom izrade i promjene regulative, koji direktno ili indirektno utiču na preduzeća“, naveo je Mulešković.

Strateško i proaktivno djelovanje države u potpunosti mora biti, kako je kazao, posvećeno stvaranju uslova za olakšano poslovanje i atraktivan, podsticajan privredni ambijent.

„Tek tada možemo govoriti o konkurentnosti, rastu zaposlenosti, očekivanom rastu i razvoju crnogorske ekonomije koja je proinvesticiono i izvozno orijentisana“, saopštio je Mulešković.

On smatra da se uticaj ekonomske krize, koji je počeo još prije nekoliko godina, i danas se osjeća na crnogorskom tržištu.

„Jasno je da veliki broj preduzeća u tim uslovima jedva preživljava tržišnu utakmicu. To se prvenstveno odnosi na mala i srednja preduzeća, koja čine 99 odsto privrednog sektora Crne Gore“, kazao je Mulešković.

UPCG, prema njegovim riječima, aktivno radi na svim poljima u cilju unaprijeđenja crnogorskog poslovnog ambijenta, koji bi bio povoljan za postojeća preduzeća i potencijalne investitore.

„UPCG svakodnevno preko različitih kanala komunicira sa privrednicima kako bi dobila relevantne informacije o tome šta su najveći problemi koji opterećuju privredu“, rekao je Mulešković.

On je dodao da UPCG na taj način pokušava da, kao socijalni partner, utiče na izmjene zakonskih rješenja i unaprijeđenje poslovnog ambijenta.

Portal Analitika