Abiznis

VUJOVIĆ: Borićemo se da nađemo model da sjednice Vlade budu javne

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović saopštio je da je, na osnovu kontrole dijela dokumentacije od početka godine pa nadalje o upotrebi državnih resursa, utvrđeno da je na ukupno tri sjednice Komisije za raspodjelu dijela sredstava aktivne budžetske rezerve razmatrano 2.229 zahtjeva, da je podijeljeno ukupno 1.425.000 eura, što je u prosjeku 639 eura po korisniku, dok je maksimalan dodjeljen iznos 1.500 eura.
VUJOVIĆ: Borićemo se da nađemo model da sjednice Vlade budu javne
Portal AnalitikaIzvor

Vujović, koji je je u Vladu ušao s opozicione kvote, kaže i da je neriješeno više od 250 zahtjeva podnešenih užem kabinetu Vlade i da „ovakav vid raspodjele sredstava otvara brojne sumnje u zloupotrebu sredstava u političke svrhe“.

- Potrebno je sistemski mijenjati način raspodjele dijela budzetske rezerve u cilju pružanja socijalne pomoći. Tačnije raspodjelu pomoći vršiti isključivo preko Centara za socijalni rad, adekvatno utvrđeno materijalnom stanju, porodicama i pojedincima u stanju urgentne potrebe - poručio je Vujović.

U narednom periodu, kako kaže, nastaviće se sa kontrolom trošenja sredstava aktivne budžetske rezerve, koja je budžetom propisana na nivou od 14 miliona eura.

- Insistiramo da se podaci o korišćenju aktivne budžetske rezerve ne označavaju kao tajni. Ovakvo postupanje je štetno jer smanjuje transparentnost rada Vlade, budući da iznošenjem tih podataka ne bi bila ugrožena ni bezbjednost države, ni rad državnih organa i institucija - naveo je Vujović.

On je saopštio i da na današnjoj sjednici Vlade nije prošla inicijativa da buduće sjednice Vlade budu otvorene za javnost. Njegov kabinet podnio je zahtjev za javnost rada Vlade, kao priređivač, na zajednički prijedlog opozicije o kojem je diskutovano na prethodnoj sjednici Vlade Crne Gore prije desetak dana.

Otvorenost za javnost Vujović je tražio se za sve sjednice i tačke dnevnog reda, osim za one označene stepenom tajnosti.

Kako je kazao, javnost rada Vlade ne može podrazumijevati samo objavljivanje materijala sa sjednice na sajtu Vlade, „jer može doći do raznih preformulacija, neadekvatnog prenošenja stavova i javnost nema tačan uvid u informacije o odluka, izvještajima i predlozima zakona“.

Vujović je naveo da su mnogobrojne koristi koje bi otvorena Vlada mogla donijeti crnogorskim građanima, kao i da taj koncept Vlade podrazumijeva mnogo veću odgovornost za iskazane stavove.

- Nažalost, poslije iscrpne diskusije i sučeljavanja argumenata sa jedne i druge strane, tri predstavnika predlagača, potpredsjednik Vlade i ministri unutrašnjih poslova i finansija su ostali pri svom predlogu, a svi ostali članovi Vlade su glasali protiv. Ova inicijativa nažalost nije prošla - rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, netransparentnost rada Vlade stvara opravdane sumnje i u regularnost izbornog procesa.

- Zato ćemo se boriti da nađemo model da uspostavimo javnost u većem stepenu nego što je sada - zaključio je on.

Izvor: Agencija MINA/Portal RTCG

Portal Analitika