Društvo

CANU: U Rječniku se potkrale izvjesne greške i nedorečena objašnjenja

U Rječniku su se potkrale izvjesne greške, kao i nedorečena objašnjenja, što će u svakom slučaju biti razmatrano i ispravljeno, navodi se u saopštenju za javnost Savjeta za izradu „Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika CANU“, a zatim dodaje kako je riječ o „kapitalnom djelu crnogorske kulture“ te da će „učiniti sve da ono postane svojina svakog građanina Crne Gore“.
CANU: U Rječniku se potkrale izvjesne greške i nedorečena objašnjenja
Portal AnalitikaIzvor

Ovo tijelo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti koje je rukovodilo projektom izrade kontroverznog rječnika, oglasilo se danas saopštenjem koje je objavljeno na Internet stranici te institucije. Njime, pored ostalog, pozivaju „sve zainteresovane da pošalju primjedbe i sugestije na sadržaj Rječnika u cjelini i pojedinačno“. Reagovanje prenosimo integralno.

- Povodom reakcije u medijima na Rječnik, Savjet za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika konstatuje sljedeće:

I pored neprimjerene i neshvatljive hajke u medijima, Savjet je do sada primio samo primjedbu od poslanice Albanskog parlamenta, kojoj je odgovoreno i saopštenje organizacije Kvir Montenegro koje je u razmatranju.

U Rječniku su se potkrale izvjesne greške, kao i nedorečena objašnjenja, što će u svakom slučaju biti razmatrano i ispravljeno.

Savjet i autorski tim su u svojim dosadašnjim reagovanjima objasnili kako je došlo do određenih netačnosti i nedorečenosti u pojedinim odrednicama, kao i argumentovano i naučno odgovorili na iskonstruisane primjedbe na lingvistički dio Rječnika.

U cilju otklanjanja eventualnih nedorečenosti i netačnosti u tekstu Rječnika, Savjet je odlučio da ovim putem pozove sve zainteresovane da primjedbe i sugestije na sadržaj Rječnika u cjelini i pojedinačno pošalju na adresu: Savjet za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Rista Stijovića br. 5, Podgorica ili na mejl odn@canu.ac.me.

Savjet i autorski tim u proširenom sastavu razmotriće sve prispjele primjedbe, kao i one koje i sami utvrde, kako bi se u prvom tomu Rječnika otklonile sve nepotpunosti.

Savjet je konstatovao da je Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika kapitalno djelo crnogorske kulture i učiniće sve da ono postane svojina svakog građanina Crne Gore.

Savjet za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika CANU

Portal Analitika