Region

Han: BiH bi mogla dobiti status kandidata do kraja 2017.

Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han izjavio je u srijedu u Sarajevu da bi Bosna i Hercegovina (BiH) mogla do kraja 2017. da dobije status kandidata za članstvo u EU, pozivajući vlasti da nastave sa ispunjavanjem preostalih uslova.
Han: BiH bi mogla dobiti status kandidata do kraja 2017.
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, Han je istakao da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba još odlučnije da ispunjava obaveze.
On je ponovio da rješavanjem pitanja prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), usaglašavanjem sistema mehanizma koordinacije evropskih poslova i napretkom u sprovođenju reformi, "postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017.", javljaju agencije.
Visoki evropski zvaničnik izrazio je očekivanje da će BiH što prije riješiti ta pitanja kako bi po povratku u Brisel na sastanku Savjeta za spoljne poslove mogao podnijeti pozitivan izvještaj za BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kako je saopšteno sa sastanka, informisao je Hana o postignutom dogovoru prilagođavanja SSP-a u njegovom trgovinskom dijelu. Takođe, izrazio je nadu da će se uskoro okončati dogovor oko uspostavljanja efikasnog sistema koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji.
Izetbegović je informisao komesara Hana da su u toku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH.
Izrazio je očekivanje da će države članice EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova (FAC) u julu 2016, razmotriti zahtjev za članstvo BiH u EU.

Portal Analitika