Abiznis

Filip Miloš: Bez mog potpisa nema kredita pred izbore

In­sti­tut su­pot­pi­sa mora bi­ti me­ha­ni­zam uspje­šne kon­tro­le u In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nom fon­du (IRF), re­kao je po­moć­nik di­rek­to­ra sa po­seb­nim ovla­šće­nji­ma u IRF Fi­lip Mi­loš. On je u raz­go­vo­ru za „Dan” ju­če re­kao da će se kon­tro­la vr­ši­ti i kroz mo­ni­to­ring dnev­nog po­slo­va­nja in­sti­tu­ci­je.
Filip Miloš: Bez mog potpisa nema kredita pred izbore
Portal AnalitikaIzvor

Upi­tan ka­ko će oba­vlja­ti kon­tro­lu u IRF-u, s ob­zi­rom na kon­tro­ver­ze u ra­du fon­da, po­seb­no do­ku­men­to­va­ne u afe­ri „Sni­mak”, Mi­loš je po­ja­snio da je IRF in­sti­tu­ci­ja ko­ja u pro­ce­su do­no­še­nja od­lu­ka funk­ci­o­ni­še slič­no kao ko­mer­ci­jal­na ban­ka.
– Da­kle, sva­ka do­ni­je­ta od­lu­ka tre­ba­lo bi da bu­de do­ku­men­to­va­na i po­sje­du­je svoj trag. Spo­ra­zum je opo­zi­ci­ji pru­žio mo­guć­nost uvi­da u in­ter­na do­ku­men­ta od 1. ja­nu­a­ra 2016. go­di­ne, kao i me­ha­ni­zme pre­ven­ci­je even­tu­al­nih zlo­u­po­tre­ba u pe­ri­o­du do iz­bo­ra – ka­zao je Mi­loš.
Po nje­go­voj tvrd­nji, kon­tro­la će se u kon­kret­nom slu­ča­ju vr­ši­ti re­tro­ak­tiv­no, kroz de­talj­nu ana­li­zu po­slo­va­nja od po­čet­ka go­di­ne, kao i kroz mo­ni­to­ring dnev­nog po­slo­va­nja in­sti­tu­ci­je.
– I to od po­čet­ka kre­dit­nog pro­ce­sa do do­no­še­nja od­lu­ka ve­za­nih za kre­dit­ne pla­sma­ne, ka­drov­sku po­li­ti­ku, ko­ri­šće­nja po­kret­ne i ne­po­kret­ne imo­vi­ne fon­da i osta­lih ak­tiv­no­sti ko­je mo­gu uka­za­ti na sum­nju. Pri­su­stvo na sjed­ni­ca­ma kre­dit­nog od­bo­ra i od­bo­ra di­rek­to­ra, te­ren­ska i kan­ce­la­rij­ska kon­tro­la na­mjen­skog tro­še­nja sred­sta­va, uvid u iz­vor­na ak­ta sa stra­nim fi­nan­si­je­ri­ma fon­da, uče­šće u osta­lim te­ren­skim ak­tiv­no­sti­ma IRF-a, kao i in­sti­tut su­pot­pi­sa će bi­ti me­ha­ni­zmi uspje­šne kon­tro­le – ocje­nju­je Fi­lip Mi­loš, ina­če funk­ci­o­ner So­ci­jal­de­mo­krat­ske par­ti­je (SDP). (Dan)

Portal Analitika