Abiznis

Sto privrednika na poslovnom forumu Crna Gora - Malta

Privredne komore Crne Gore i Malte organizovale su 8. juna 2016. godine u Podgorici poslovni forum u kojem je učestvovalo više od 80 predstavnika biznisa iz dvije države.
Sto privrednika na poslovnom forumu Crna Gora - Malta
Portal AnalitikaIzvor

Susret privrednika je održan u okviru zvanične posjete predsjednice Malte Mari-Luiz Koleiro Preca našoj zemlji. Ona je sa njenim domaćinom, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem pozdravila učesnike skupa u Privrednoj komori Crne Gore.

Predstavnici kompanija iz sektora građevinarstva, energetike, turizma, prehrambene industrije, očuvanja životne sredine sagledali su mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje. Malteški privrednici su se upoznali sa poslovnim mogućnostima koje nudi Crna Gora, te kolegama predstavili biznis ambijent njihove zemlje.

Uvodna obraćanja imali su predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković i potpredsjednik Privredne komore Malte Tonio Casapinta.

Mijušković je istakao da crnogorska i Komora Republike Malte duži niz godina njeguju dobre poslovne odnose na bilateralnom nivou, kao što je definisano Sporazumom o saradnji, koje su potpisale 2010. godine, te da je to kvalitetna osnova za unapređenje ukupnih ekonomskih veza dvije zemlje. Podsjetio je da je ovo četvrti forum koji su organizovale dvije komore u poslednjih šest godina, uz podršku i Malteške nacionalne agencije za promociju i investicije, Malta enterprajz.

Mijušković je naveo da je Crna Gora mala, tržišno orijentisana i potpuno otvorena ekonomija, koja je od sticanja nezavisnosti 2006. godine postigla respektabilan napredak. Izuzetno visok priliv stranih direktnih investicija i interesovanje za ulaganja rezultat su uspostavljenog seta podsticaja, niskih poreskih stopa, slobodnog trgovinskog režima i prenosa kapitala, kao i kontinuiranog poboljšanja poslovnog ambijenta.

Prema njegovim riječima, struktura BDP-a ukazuje da rast crnogorske ekonomije dominantno generiše uslužni sektor, a da je u pomenutom periodu posebna pažnja posevećena razvoju turizma, grane koja ima značajne multiplikativne efekte na ostale sektore. Zahvaljujući tome, broj turističkih posjeta je u odnosu na 2006. povećan za gotovo 80%.

- I pored ovakvih rezultata ostaje dovoljno prostora za poboljšanje turističke ponude. Ističem turizam kao elemenat posebne komplementarnosti ekonomija Crne Gore i Malte, jer on istovremeno nudi prostor za prenos znanja i iskustava. Energetika takođe nudi široko polje mogućnosti za saradnju Crne Gore i Malte. Može se reći da je tu učinjen korak naprijed upravo zaključivanjem Ugovora o izgradnji vjetrogeneratora sa malteškom kompanijom Enemalta, oktobra prošle godine – kazao je Mijušković.

On je naglasio da bi, s obzirom na to što je Crna Gora u postupku pregovora za pristupanje EU, od posebnog značaja bilo iskustvo Malte u korišćenju mehanizama za podsticanje ekonomskog razvoja i implementaciji standrarda u procesu harmonizacije sa Evropskom unijom.

- Vlada Malte je iskazala spremnost u pružanju pomoći u tom procesu, ali u cilju kvalitetne operacionalizacije smatram potrebnim uključenost komora, posebno u poglavljima u kojima naša Komora aktivno učestvuje – rekao je on.

Malta je izgradila izuzetno uspješan obrazovni sistem, kvalitetno povezavši privredu i obrazovne ustanove, pa će najavio je Mijušković, predstavnici Komora na odvojenom sastanku razgovarati o optimalnom modelu saradnje u ovoj sferi.

Govoreći o trgovinskoj razmjeni dvije zemlje, on je istakao da su primijetna poboljšanja ali da još nije na zadovoljavajućem nivou. Malta je jedan od rijetkih partnera sa kojim Crna Gora ostvaruje suficit u robnoj razmjeni, kazao je on.

Potpredsjednik Privredne komore Malte Casapinta je kazao da postoji želja da se dodatno unaprijede već kvalitetni odnosi između dvije zemlje kroz uspješnu poslovnu saradnju.

- Naše prisustvo ovdje naglašava namjeru da odnose dvije zemlje podignemo na viši nivo. Mnogo toga mora da se poboljša u trgovinskoj razmjeni i smatram da privredne komore u tome imaju centralnu ulogu. Pravo je vrijeme za formalizaciju dobrih odnosa među našim komorama, putem sporazuma koji će doprinijeti još boljem partnerstvu naših država – rekao je Casapinta.

On je kazao da se biznis veze mogu ostvariti u sektorima turizma (posebno zdravstvenog), proizvodnje hrane, energetike, zaštite životne sredine, obrazovanja i finansijskih usluga.

Istakao je ulogu Privredne komore Malte u unapređivanju konkurentnosti kompanija te zemlje na međunarodnom tržištu.

- Malta ima dobre stručnjake, razvijene ICT sektor, turizam, naročito zdravstveni, obrazovanje, marikulturu te možemo pomoći da se i Crna Gora razvije u ovim oblastima – rekao je on.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da su međudržavni odnosi sa Maltom izuzetno bliski i sadržajni, te da su poslovni forumi poput današnjeg uvijek prilika da se oni dodatno unaprijede u ekonomskoj sferi.

Rezultati ekonomski saradnje, i pored toga što su obezbijeđeni uslovi za to, još nijesu na željenom nivou a da bi se on dostigao potreban je impuls privrednika, smatra on.

- Naša privredna saradnja u tržišnoj razmjeni je na vrlo niskom nivou. U turizmu nijesmo ostvarili razmjenu na nivou mogućeg prije svega zbog odsustva dobre avio konekcije. Crna Gora je iz Malte imala preko 39 miliona eura investicija, koje su bile rezultat pojedinačnih inicijativa poslovnih ljudi. Raduje da sada imamo sjajnu investiciju u vjetrogeneratorima na Možuri koja je na nivou preko 80 miliona eura i koja je planirana da se završi do kraja naredne godine – rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, država će podržati sve pojedinačne biznis inicijative privrednika Crne Gore i Malte. Istakao je da Luka Bar i slobodna carinska zona imaju sjajne mogućnosti za poslovne ljude iz Malte, kao i Regionalni vodovod, turistički rizorti na prostorima bivših vojnih objekata posebno na sjeveru zemlje, te potencijali za zdravstveni turizam.

- Budite sigurni da će državne politike Crne Gore i Malte biti maksimalno posvećene da daju ukupno ohrabrenje i dobar okvir ali mislim da najviše partnerstvo i saradnja zavisi od vaših poslovnih inicijativa – rekao je predsjednik Vujanović.

Predsjednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preca kazala je da njena posjeta potvrda važnosti koju za tu zemlju ima saradnja sa Crnom Gorom.

- Različiti smo po istoriji i kulturi ali dijelimo zajedničke vrijednosti. Potrebno je da se posvetimo istraživanju mogućnosti za jačanje saradnje. Obje komore su aktivno radile na tome da se unaprijedi trgovinska razmjena. Saradnja Crne Gore i Malte može dati doprinos proizvodnji energije uz poštovanje održivosti resursa – rekla je ona.

Daljem produbljivanju odnosa dvije zemlje doprinijeće, prema njenim riječima, i predsjedavanje Malte Evropskom unijom 2017. godine.

- Radićemo sa Crnom Gorom u cilju obostranog prosperiteta. Malta je vrsta kapije za mogućnosti koje postoje u Mediteranu, a na isti način Crna Gora može biti kapija Balkana za povezivanje ljudi i biznisa, što će podstaći ekonomski rast. Oblasti u kojima je moguće unaprijediti ekonomske veze su pomorstvo, turizam, obrazovanje, logistika, građevinarstvo, informacione tehnologije, finansijske i druge usluge. Ovaj poslovni forum je prilika za naše države da razviju sveobuhvatnu saradnju. Znamo da su dosadašnji investicioni prilivi skromni, ali mogu da se poboljšaju – kazala je Koleiro Preca.

Predsjednica je pozvala poslovne ljude iz Crne Gore da iskoriste sve prilike investiranja i saradnje sa Maltom i iskazala uvjerenje da će ovaj poslovni forum otvoriti vrata za to.

Ekonomiju Crne Gore – stanje, investicioni ambijent i projekte 

Portal Analitika