Društvo

"Uvesti nove oblike krivičnog djela silovanje"

Porodično nasilje često pogađa i žene i djevojke koje jesu ili su bile u emotivnoj vezi, pokazuje iskustvo Sigurne ženske kuće.
"Uvesti nove oblike krivičnog djela silovanje"
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, one su prepuštene same sebi, bez adekvatne zaštite i podrške od strane institucija, dok nasilnik ostaje nekažnjen.

"Crna Gora je ratifikacijom Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici preuzela obavezu da u okviru nasilja u porodici sankcioniše i nasilje prema onim licima koja nisu vanbračni supružnici i ne žive u zajedničkom domaćinstvu. Stoga, neophodno je dopuniti Krivični zakonik i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i obezbijediti da zakoni štite sve žene žrtve nasilja u porodici", navodi se u saopštenju.

Ističu, da je Sigurna ženska kuća uputila poslanicama inicijativu za izmjenu definicije porodice u pomenutim zakonima i njihovo usaglašavanje sa Konvencijom. Dodaju da je proširivanje kruga zaštićenih lica na osobe koje su u emotivnim vezama preporuka i Ujedinjenih nacija.

"Takodje, zahtijevamo i izmjene Krivičnog zakonika, propisivanjem novog oblika krivičnog djela silovanje bez pristanka u odsustvu prijetnje i prinude, kao i silovanje prema članu porodice, uključujući silovanje u braku kao kvalifikovani oblik krivičnog djela silovanje, a sve u skladu sa Konvencijom", dodaju u saopštenju.

Navode da je prema postojećem zakonskom rješenju, silovanje prinudna obljuba.

"Dakle, da bi počinilac bio kažnjen, treba dokazati da je žrtva silovanja pružala otpor. Ovakvo rješenje, medjutim, ne odgovara stvarnosti, jer mnoge žene nisu u mogućnosti da pruže otpor, najčešće zbog straha za svoj život. Naglašavamo da je seksualno nasilje moguće i bez primjene prinude, pa su u tom pravcu i koncipirane izmjene Krivičnog zakonika", piše u saopštenju.

Podsjećaju da je i Evropski sud za ljudska prava zauzeo stav da definicije silovanja koje se zasnivaju na upotrebi sile ne pružaju dovoljnu zaštitu ženama od seksualnog nasilja.

"Krivični zakonik Crne Gore ne sankcioniše silovanje u braku kao teži oblik krivičnog djela, pa tako država na taj način posredno podržava silovanje u porodičnom kontekstu. Mišljenja smo da upravo silovanje u porodičnom okruženju zahtijeva strožije kazne, jer bi se samo na taj način poslala poruka da seksualno nasilje u porodici nije legitimno, niti drustveno prihvatljivo", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Sigurna ženska kuća u prethodnom periodu realizovala niz aktivnosti sa ciljem promocije i implementacije Konvencije SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Još jednom pozivamo sve nadležne institucije da primjenjuju Konvenciju i pruže žrtvama nasilja efikasnu i efektivnu zaštitu", zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika