Društvo

Uspješno završen Start-up trening na Elektrotehničkom fakultetu

Juče je na Elektrotehničkom fakultetu završen dvodnevni Start-up trening “BI4ICT” – takmičenje najboljih inovativnih ideja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, u organizaciji Istraživačkog centra za informaciono-komunikacione tehnologije Elektrotehničkog fakulteta (Fore-Mont), u saradnji sa Centrom izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT), a pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore.
Uspješno završen Start-up trening na Elektrotehničkom fakultetu
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prvog dana treninga, 25. maja, profesor dr Nikša Tadić sa Elektrotehničkog fakulteta, profesor dr Gregory Yovanof iz Atinskog centra za informacione tehnologije i Predrag Lešić iz Digitalizuj.me održali su prezentacije na temu inovativnih i start-up ideja. Timovi koji su prošli prvi krug kvalifikacija predstavili su svoje ideje i, u saradnji sa mentorima sa Elektrotehničkog fakulteta, Digitalizuj.me, Atinskog centra za informacione tehnologije i Jožef Stefan Instituta iz Ljubljane, unaprijeđivali i pripremali ideje za takmičarski dio.

Drugog dana treninga, 26. maja, deset timova koje su sačinjavali studenti sa Elektrotehničkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i sa Univerziteta Donja Gorica takmičilo se za najbolju start-up ideju. Predstavljene su sljedeće start-up ideje: 1. PetNet,  2. Olivator, 3. Poultry Sense, 4. BuyItNow.me, 5. ICT Planthouse, 6. Smart Scarecrow System, 7. Internet of Things and Cloud System for Farming, 8. Smart Net, 9. Best4Rest i 10. Gig Hub.

Timovi su kroz kratke prezentacije predstavili finalne ideje stručnom žiriju koga su sačinjavali: profesor dr Nikša Tadić, Elektrotehnički fakultet, Tomo Popović, BIO-ICT postdoktorant, Predrag Lešić, Digitalizuj.me, profesor dr Gregory Yovanof, Atinski centar za informacione tehnologije i Tomaž Javornik, Jožef Stefan Institut iz Ljubljane.

Profesor Nikša Tadić, predsjednik žirija, dodjelio je sertifikate svim učesnicima treninga i naglasio da će novootvorena laboratorija BIO-ICT Centra biti mjesto za sve ove mlade ljude koji žele da rade na svojim postojećim ili novim idejama, kao i da je to začetak BIO-ICT inkubatora na Elektrotehničkom fakultetu. Profesorica Milica Pejanović-Đurišić, koordinator Fore-Mont projekta, je,  prije proglašenja najboljih ideja, pohvalila svaku ideju pojedinačno dajući korisne savjete svim učesnicima za dalji razvoj  ideja, kao i podstrek za njihovu realizaciju.

Olivator i Smart Scarecrow System su  dvije ideje koje su odabrane  kao pobjedničke i osvojile karte za konferenciju Spark.me.

Tim koji je predstavio Olivator ideju sačinjavale su studentkinje sa Prirodno-matematičkog fakulteta -  Maša Miladinović, Tamara Raspopović i Nevena Turković, uz mentorstvo postdoktoranta Ane Perošević sa Instituta za biologiju mora. Olivator je aplikacija koja automatizuje algoritam za procjenu zrelosti ploda masline prije procesa pravljenja ulja. Aplikacija, pomoću kalibracione kartice sa referentnim bojama ploda, slika test uzorak maslina prosutih na bijeloj podlozi i zatim pomoću tehnologije obrade slike razvrstava masline u kategorije po zrelosti, matematički izračunavajući srednji indeks zrelosti maslina u maslinjaku, što predstavlja precizan indikator proizvođaču o stepenu zrelosti njegovih maslina za pravljenje ulja.

Drugi tim koji dijeli prvo mjesto sa idejom Smart Scarecrow System sačinjavali su studenti sa Elektrotehničkog fakulteta - Vladimir Pejović, Božidarka Radović, Marko Ružić, Petar Sekulić, Milija Bajčeta, uz mentorstvo dr Milene Erceg, saradnika u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu. Smart Scarecrow System je  pametno strašilo koje će riješiti problem mnogim poljoprivrednicima. Riješiće jedan od najvećih problema u poljoprivredi - ptice koje uništavaju sjeme i plodove biljaka. Ovaj sistem se sastoji iz dva podsistema: detekcije i alarma. Dio za detekciju predstavlja jedinstveno hardversko rješenje koje će koristeći fotodiode i FPGA detektovati ptice sa velikom tačnošću i velikom brzinim, a zatim ih alarmom tjerati. Alarm predstavlja puštanje zvukova određene frekvencije koja ne prija pticama.

Organizacioni odbor Start-up treninga na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore  izrazio je zadovoljstvo uspješno organizovanim treningom, te izrazio nadu da će se ovaj događaj organizovati i sljedeće godine i tako postati tradicija na Univerzitetu Crne Gore.

Portal Analitika