Region

Sarajevo zabranjuje nargile u barovima

Sarajevski barovi koji su u svojoj ponudi imali i nargile, su u problemu. Kako ta djelatnost nije registrovana u njihovim zakonima za rad, uklanjanje nargila iz ponude izvjestan je scenario. Ugostitelji su ogorčeni i kažu da će nekoliko stotina radnika ostati bez posla.
Sarajevo zabranjuje nargile u barovima
Portal AnalitikaIzvor

U BiH nargilu su donijele Osmanlije, a trend pušenja aromatizovanog duvana mahom se uvukao među mlade ljude. Rješenje da se takozvane šiše uklone iz pojedinih objekata iznenadile su ugostitelje.

Posljednjih nekoliko godina, sarajevsku Baščaršiju, ali i cijeli Kanton zahvatila je prava ekspanzija takozvanih nargila i sisha barova. Ovi ugostitelji upozoravaju da bi ih odluka kantonalne inspekcije mogla koštati primarnog izvora zarade, ali i nekoliko stotina radnih mjesta.

Upućen je apel i pokrenuta peticija za izmjene zakona koje bi regulisale i ovu oblast. Problem je što Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti uopšte ne poznaje nargilu kao djelatnost.

Ugostitelji u ovoj vrsti usluge ne vide ništa loše, kao ni posjetioci. Inspekcija im je redovna, ali bolje je, kažu, češće obilaziti lokale gdje se konzumira alkohol.

"Mislim da je dosta bolje držati nargilu nego alkohol, i što se tiče problema, ja još nisam vidio u nargila baru da je bio neki problem. Međutim, ako se to desi mislim da će nastati haos, pogotovo što je više od 110 nargila barova koji zapošljava više od 500 ljudi, sad zamislite da ostanu bez posla, šta bi to za njh značilo", kaže Sedin Puce, radnik u nargila baru.

Posljednju inspekciju kantonalni inspektori su izvršili u prvoj polovini maja, a za 25 objekata izdali rješenje o uklanjanju nargila u roku od 30 dana.

Vildana Bosno iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kaže: "Mi kao inspekcijski organ, pogotovo sanitarna inspekcija koja je do sada intenzivno vršila nadzore u ovim objektima, i putem javnosti i kod nadležnih ministarstava upućivali smo inicijative skrećući pažnju na nepostojanje zakonske legislative koja bi regulisala ovu oblast, i koja mora biti jasna, nedvosmislena i precizna, posebno zbog zaštite zdravlja stanovništva i mladih, koji najviše i konzumiraju nargile".

Da se oblast primjene nargile mora zakonski urediti, slažu se i u Zavodu za bolesti zavisnosti Kantona Sarajevo, ali, kako kažu, ne podržavaju ideju bezuslovnog uklanjanja nargile iz ugostiteljskih objekata.

Prošle godine su Ministarstvu zdravstva kantona Sarajevo uputili i nekoliko predloga za izmjene zakona, koje podrazumijevaju zabranu konzumiranja nargile maloljetnicima, veće kontrole sadržaja nargila i njihovog održavanja, ali i strožije sankcije.

(N1info)

Portal Analitika