Abiznis

Nafta na pragu 50 dolara za barel

Cijene nafte su uzletjele ka nivou od 50 dolara za barel poslije vesti o većem padu američkih zaliha te sirovine nego što je očekivano.
Nafta na pragu 50 dolara za barel
Portal AnalitikaIzvor

Američka referentna nafta WTI za isporuke u julu skočila je za 78 centi (1,6 odsto) na 49,4 dolara po barelu, na novi sedmomjesečni maksimum.

Evropska referenca, sjevernomorska nafta "brent", takođe za juli, poskupela je za 72 centa (1,48 odsto) na 49,33 dolara po barelu, javlja agencija AFP.

Američki institut za naftu je saopštio sinoć da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 5,14 miliona barela prošle nedjelje, izvjestila je agencija "Blumberg njuz". Podaci američke Uprave za energetske informacije, koji se očekuju kasnije danas, vjerovatno će potvrditi pad zaliha.

Postojala su očekivanja u pogledu pada zaliha zbog velikog požara u zapadnim pokrajinama Kanade, koje su najveći dobavljač sirove nafte na američkom tržištu.

"Procjene nagovještavaju da je proizvodnja smanjena za više od milion barela dnevno. Očekuje se da će se to pokazati i kad večeras američko Ministarstvo za energetiku objavi podatke o zalihama nafte, pošto tržište odmerava cijenu od od 50 dolara po barelu", naveo je direktor za rad s klijentima u kompaniji CMC Markets Aleks Furber u tržišnom komentaru.

Ipak, prisutna je zabrinutost da bi rast dolara, koji podstiču priče o tome da će Federalne rezerve povećati kamatne stope već u junu, kao i povratak kanadskih proizvodjača na onlajn tržište, mogli da obuzdaju dobitke.

"Cijene su pod pritiskom jakog dolara i zabrinutosti zbog prezasićenosti ponude pošto se proizvodnja kod vodećih izvoznika povećava", ocjenjuje se u komentaru singapurske UOB banke.

Snažniji američki dolar čini skupljim sirovine poput nafte izražene u američkoj valuti, što vodi ka slabljenju tražnje.

Veliki izvoznik nafte, Iran, takođe je objavio da će povećavati proizvodnju nafte poslije januarskog ukidanja zapadnih sankcija, uvedenih Teheranu ranije zbog nuklearnog programa.

Tržišta sad iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) 2. juna u Beču, u nadi da bi na njemu mogao da bude postignut dogovor o smanjenju proizvodnje.

(Tanjug)

Portal Analitika