Region

ERS u gradnju Buk Bijele ulaže 191 milion eura

Vlada RS donijela je rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje Hidroelektrane (HE) Buk Bijela na rijeci Drini, konzorcijumu koji su organizovali "Elektroprivreda RS" i njeno zavisno preduzeće "Hidroelektrane na Drini" iz Višegrada, potvrđeno je Nezavisnim novinama.
ERS u gradnju Buk Bijele ulaže 191 milion eura
Portal AnalitikaIzvor

U okviru toga, Vlada RS dala je i saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje HE Buk Bijela, na području opštine Foča, u čiju izgradnju je predviđeno ulaganje od oko 191 milion eura. Ugovor o koncesiji između resornog ministarstva industrije, energetike i rudarstva i "Elektroprivrede RS" trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, potvrdio je da u narednom periodu slijede nova ulaganja u energetski sektor.

"Uskoro počinju aktivnosti na izgradnji hidrocentrale Buk Bijela, za koju je Vlada dodijelila koncesiju kompaniji 'Elektroprivreda RS', koja će u narednom periodu investirati u izgradnju hidroelektrane", rekao je Đokić.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da je ovaj konzorcijum dostavio ponudu za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka, za izgradnju i korištenje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, procijenjene instalisane snage od 93,52 megavata. Naime, nakon razmatranja ponude konzorcijuma, Vlada RS je 4. marta ove godine donijela odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije.

"U skladu sa Zakonom o koncesijama, sproveden je pregovarački postupak za dodjelu koncesije i definisani su elementi Ugovora o koncesiji, a na Prijedlog ugovora saglasnost je dala i Komisija za koncesije", naveli su iz resornog ministarstva.

Oni su precizirali da se koncesija dodjeljuje na period od 50 godina, a da je vrijednost investicije 191,2 miliona eura.

 

Portal Analitika