Zanimljivosti

Oprezno sa ovim namirnicama, pojedini djelovi su jako otrovni

Neke djelove namirnica, naročito onih koji konzumiramo skoro svakog dana, nije preporučljivo jesti.
Oprezno sa ovim namirnicama, pojedini djelovi su jako otrovni
Portal AnalitikaIzvor

1. Krompirovi izdanci 

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki djelovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove djelove uvijek trebalo odstraniti prije nego što krenete termički da obrađujete krompir. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

2. Listovi paradajza 

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. vijeku. Jedan od razloga skriva se i lišću paradajza koji sadrži toksične materije solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posljedice na pojedinca. 

3. Koštice iz jabuka 

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je veoma važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ove djelove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus. 

4. Lišće rabarbare 

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetnji dezert. Ali, konzumacija lišća ove zeljaste biljke može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kisjelinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačne boli i povraćanja do napada. 

5. Lišće i cvijeće patlidžana 

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u ovim djelovima patlidžana. 

Portal Analitika