Zanimljivosti

Svakodnevno ga dajemo djeci a više šteti nego što koristi

Nema onoga ko nije čuo da je dobro piti mlijeko svaki dan jer jača kosti. Ali, da li je to zaista tako?
Svakodnevno ga dajemo djeci a više šteti nego što koristi
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci kažu kako kravlje mlijeko koje kupujemo u trgovinama zapravo nije previše dobro za zdravlje. Između ostalog, ono je pasterizovano, a tokom tog procesa se grije do određene temperature pa naglo hladi.

To se radi kako ne bi brzo ukisjelilo i da bi se uništile stvari koje mogu izazvati bolesti. Ali, tako se uništavaju i dobre bakterije (probiotici), enzimi itd. Upravo nedostatak tih enzima otežava tijelu dolazak do kalcijuma i fosfora iz mlijeka, a oni su zaslužni za jačanje strukture kostiju.

Države s najvećom stopom potrošnje mliječnih proizvoda (poput SAD-a i zemalja EU) imaju najvišu stopu oboljelih od osteoporoze (gubitak koštane mase), piše The Earth Child. Osim obrade mlijeka koje uništava korisne stvari u njemu, niti krave nisu što bi trebale biti.

Masovna proizvodnja podrazumijeva da je tijelo tih životinja prepuo genetski modifikovanih hormona koje im ubrizgavaju kako bi jaču proizvodnju mlijeka, ali i drugih štetnih stvari. Te krave su obično krhke i sklone bolestima, a njihovo mlijeko može sadržavati čak 20 vrsti sredstava protiv bolova, antibiotika i hormona rasta.

Sve to završi u čaši mlijeka koju popijemo ili, još gore, dajemo svojoj djeci. Neka istraživanja pokazuju kako je sve to usko povezano s prekomjernim pojavom tumora i raka. Korištenje navedenih hormona zabranjeno je u Japanu, Australiji, Kanadi i Europskoj uniji, ali se naširoko koristi u SAD-u i drugim zemljama.

Takođe, dok mlijeko prolazi kroz postupak pasterizacije, ono postaje kisjela hrana što smeta tijelu pri održavanju pravilnog pH. Što više prerađene hrane jedemo, tijelo postaje sve kisjelije, a tad je dobra podloga za nastanak raka, tumora i ostalih bolesti.

Osim toga, tijelo se muči dok pokušava održavati pravilnu razmjeru pH te, između ostalog, istjeruje alkalne minerale kao što su magnezijum i kalcijum iz raznih dijelova tijela, pa tako i iz kostiju. Zbog toga kosti s vremenom postaju sve krhkije, a velika količina mlijeka iz prodavnica pravi im više štete nego koristi.

Da bi tijelo imalo koristi od mlijeka i mliječnih proizvoda, ono bi moralo dolaziti iz domaćeg uzgoja u kojem se životinje i biljke tretiraju normalno, kao što se to radilo vjekovima. (avaz)

Portal Analitika