Kultura

Izložba Pavla Todorovića u Porto Montenegru

Odabrani radovi Pavla Todorovića, kojima taj kotorski umjetnik obilježava 40 godina svog stvaralaštva, postavljena je u galerijskom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra u Tivtu i biće dostupna posjetiocima do 15. juna.
Izložba Pavla Todorovića u Porto Montenegru
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, postavku čine tri ciklusa: "U traganju za idealnom formom", "Kotorski memento mori" i "Slikam - dakle postojim".

- Prvi ciklus, koji autor naziva i "Erotikon", prepoznatljiv je po Todorovićevom maniru s motivima oblih, mekih linija, koje se harmonično stapaju s dubinama otvorenih, intrigantnih prostora, njemu svojstvenim koloritom. Ciklus "Kotorski memento mori" je kolekcija slika akumuliranih sjećanja na prustovske prostore, oblike, boje, mirise i ukuse djetinjstva, odrastanja i zrelosti, koji su majstorski svedeni i integrisani u motiv ili simbol fasada - nešto što i slikara i publiku u estetskom pogledu umnogome definiše kao Kotorane i Mediterance.

U ciklusu "Slikam - dakle postojim" dominira poigravanje s kategorijom prostora, a kao sastavni dio tog procesa - istraživanje neizmjernih i teško sagledljivih prostora ljudske duše. Konkretno u ovom ciklusu, slikar se suočava sa vječitom zagonetkom ljudskog lica - navodi se u najavi ovog događaja.

Pavle Todorović samostalno je izlagao više od 20 puta u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je i na 19 kolektivnih izložbi i mnogobrojnim umjetničkim kolonijama.

Portal Analitika