Svijet

Biskup Komarica: Banjaluka je za mene Blajburg

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu sa događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Odgovarajući na pitanja novinara o osudama koje su se mogle čuti u javnosti zbog njegovog odlaska u Blajburg, Komarica je istakao i da je želio poručiti da ne treba ići u Blajburg, jer "mi smo ovde Blajburg", prenosi zagrebački Večernji list.
Biskup Komarica: Banjaluka je za mene Blajburg
Portal AnalitikaIzvor

"Mi smo ovde Blajburg. To je muka i to sam želeo u Blajburgu da poručim", rekao je biskup Komarica poslije sastanka sa predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom odgovarajući na pitanje novinara iz Republike Srpske zašto je 14. maja išao u Blajburg gdje je, kako je prenijela Hina, predvodio misu.

"Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Blajburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Blajburg za mene", naglasio je Komarica.

Hrvatska agencija prenosi biskupove riječi da je "zaborav o zločinima, gdje god oni bili počinjeni, ponavljanje jednom počinjenog zla".

Komarica je, takođe, navodi Hina, rekao da se "danas na taj način pokušavaju zaboraviti progoni iz Banjaluke, baš kao što se decenijama pokušavala ignorisati istina o zbivanjima na Blajburgu".

"Onaj ko to prećutkuje time pokazuje svoje pravo lice", dodao je Komarica.

Hina prenosi da je i Rajner ocijenio kako su "neopravdana nastojanja da se istina prećutkuje pod bilo kojim izgovorom".

"Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži, pogotovo kada se radi o stvarima koje su prošlost od prije 70 ili 75 godina i posebno kada se radi o stvarima koje su istorijski jasne i dokazane", istakao je Rajner dodajući kako "sve nedužne žrtve zaslužuju podjednako poštovanje".

Izvor: rts.rs

Foto: vecernji.hr

Portal Analitika