Region

Dodik: Uvjeren sam da ćemo imati dva mirna skupa

U Banjaluci, gdje će u podne biti održani protesti opozicije "Oslobodimo Srpsku" i miting vlasti "Srcem za Srpsku. Stop izdaji", situacija je gotovo vanredna, sve ulice u centru grada i svi ugostiteljski objekti su zatvoreni. Ipak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da će današnji protest opozicije i miting vlasti u Banjaluci proteći mirno.
Dodik: Uvjeren sam da ćemo imati dva mirna skupa
Portal AnalitikaIzvor

Današnji protesti koji su od velikog značaja za Republiku Srpsku ocijenjeni su kao visokorizični zbog čega će se na ulicama Banjaluke naći više od 2.000 policajaca, prenosi Klix.ba.

Na ulazu u Banjuluku postavljeni su policijski punktovi koji će pregledati autobuse koji ulaze u grad.

I vlast i opozicija uvjereni su da će skupovi proteći mirno. Pristalice opozicije biće u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", a vlasti na Trgu Krajine.

Kilometar i po udaljeni jedni od drugih biće spriječeni da se sastanu, javlja Tanjug.

Prema posljednjim izvještajima i najavama na protestu Saveza za promjene, koji je opozicija u RS-u trebalo bi da dođe 150 autobusa iz svih djelova RS-a, dok je vlast na svom skupu najavila između 150 i 200 autobusa, odnosno oko 30.000 građana.

Dodik je rekao kasno sinoć da se današnji dan u Banjaluci neće razlikovati od jučerašnjeg i još jednom pozvao sve građane, bez obzira na koji skup dolaze, da čuju poruku koja će im biti upućena.

"Uvjeren sam da ćemo imati dva mirna skupa i poslati poruku da se u jednom danu, u jednom gradu istovremeno mogu održati dva različita okupljanja različitih opcija, a da se pokaže mir", rekao je predsjednik Srpske za RTRS.

Dodik je ponovio da postoje informacije da jedan broj osoba iz FBiH ima ambiciju da dođe danas u Banjaluku.

"Policija se neće priklanjati ni jednom, ni drugom skupu, i pozivam narod da podrži Policiju Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je želio da se nađe dovoljno snage da se otkažu oba skupa, posebno poslije poziva patrijarha srpskog Irineja da se to učini.

Naveo je da mu je žao što se na pravi način ne uvažavaju riječi patrijarha.

"Pozivam sve da se na miru okupimo i da se na miru raziđemo", poručio je Dodik.

Portal Analitika