Društvo

CKCG: Dodijeljena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Crveni krst Crne Gore (CKCG) danas je, povodom 11. maja – Dana dobrovoljnih davalaca krvi, dodijelio priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj dobrovoljnog davalaštva u državi.
CKCG: Dodijeljena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi
Portal AnalitikaIzvor

Priznanja su dodijeljenja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Zavodom za transfuziju krvi.

CKCG je, u saradnji sa Zavodom, organizovao i akciju davanja krvi, a test humanosti položili su predstavnici više institucija i organizacija, kao i građani koji su se odazvali pozivu i dali krv.

„Tako je u akciji učestvovalo 130 davalaca, a prikupljeno je 96 jedinica krvi“, saopšteno je CKCG.

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi priznanja su dobili Deretić Nikola iz Herceg Novog za 134 davanja, Beranac Miodrag Obradović za 120 davanja, Kotoranin Dragan Milović za 102 davanja, Podgoričanin Zoran Šćekić za 101 davanje i Pljevljak Milenko Popović za 62 davanja.

U saopštenju se kaže da je najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi (DDK) u prošloj godini bio Klub DDK „Mojkovac“ iz Mojkovca.

„Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili transfuziolog Tamara Šćepanović iz Zavoda za transfuziju krvi Podgorica i transfizer Ivan Čuljković iz Zavoda za transfuziju krvi Bar. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađeni su profesori Vidosava Vujošević iz Podgorice i Nevres Đerić iz Kotora“, navodi se u saopštenju.

Sekretarka Ministarstva zdravlja Nina Milović je na proslavi Dana dobrovoljnih davalaca krvi, ukazala na ohrabrujuću statistiku, koja svjedoči o napretku u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

Ona je saopštila da je tokom prošle godine ostvareno više od 17 hiljada donacija krvi, što je za oko pet odsto više u odnosu na 2014. godinu.

„Procenat dobrovoljnih davalaca krvi povećan je sa 2,5 odsto na oko 2,75 odsto, tako da je na kraju prošle godine više od 40 odsto od ukupnog broja davalaca krv dalo dobrovoljno“, precizirala je Milović.

On je kazala da je svaki peti davalac krvi žena, dok je prosječna starost davaoca krvi u Crnoj Gori 38 godina.

„Ne smijemo stati na ovome. Cilj je da imamo 100 odsto dobrovoljno davalaštvo krvi u Crnoj Gori“, poručila je Milović.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak ukazala je ta organizacija sa svojim opštinskim organizacijama radi na podizanju svijesti, ukazujući da se dobrovoljno davalaštvo tiče svakog punoljetnog pojedinca.

„Kada bi svaki zdravi građanin jednom godišnje dao krv, nje ne bi falilo, a za to treba da izdvojimo manje od sat našeg vremena godišnje. Krv mora čekati pacijenta, a ne pacijent krv“, poručila je Dubai.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, Gordana Rašović, navela je da je ohrabrujući podatak to što je tokom prošle godine oko 1.700 davalaca krvi prvi put dalo krv.

Ona je, govoreći o razlikama u zastupljenosti populacije dobrovoljnih davalaca krvi u pojedinim opštinama i regionima, saopštila da je u prošloj godini, najveći procenat DDK obezbijeđen u Opštini i regionu Kotor sa zastupljenošću od 64 odsto, u Nikšiću sa 55,9 odsto i Opštini i u Beranama sa 42 odsto od ukupno prikupljenih jedinica krvi.

„U prvom tromjesečju ove godine, na prvom mjestu se nalazi Nikšić sa čak 65,7, na drugom mjestu Kotor sa 63 i na trećem Berane sa 55,3 odsto“, dodala je Rašović.

Portal Analitika