Društvo

OMORI: Pomoć i saradnja ključni za bolje veze Japana i Crne Gore

Ove godine i mi obilježavamo desetogodišnjicu, i to uspostavljanja doplomatskih odnosa Crne Gore i Japana. Zato želimo da aktiviramo saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, ali i da podignemo nivo političkih odnosa dvije zemlje, rekao je kulturni ataše Japanske ambasade u Beogradu, koja obavlja diplomatsku misiju i u Crnoj Gori Juičiro Omori.
OMORI: Pomoć i saradnja ključni za bolje veze Japana i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Diplomata, koji je već šest godina u službi u Beogradu, podsjeća da ta ambasada želi da ostvari tehničku i naučnu saradnju sa ovdašnjim institucijama i pojedincima. To, između ostalog, ostvaruje kroz različitu pomoć i donaciju opreme širom Crne Gore. Jedna od posljednjih je, podsjećamo, specijalno vozilo za popravke uručeno Vodovodu i kanalizaciji Prijestonice Cetinje.

Omori dalje navodi kako im je izuzetno važno da upoznaju crnogorsku javnost i sa mogućnostima za različita stručna usavršavanja u Japanu.

- U tom kontekstu juče smo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici studentima i drugim zainteresovanima promovosali stipednije za studiranje koje dodjeljuje Vlada Japana. Svoje utiske o našoj zemlji sa pristutnima je podijelila Maša Elezović, koja je postala stipendistkinja 2014. godine i prošlog mjeseca se vratila u Crnu Goru - rekao je on.

Tim povodom, Omori i asistentkinja za medije i kulturu u Japanskoj ambasadi u Beogradu, Anđelka Dabović, danas su u Gradskoj kući u Nikšiću prisustvovali radionici za pravljenje origamija, nakon koje je prikazan animirani film "Bašta riječi".

- Za jun takođe planiramo dosta kulturnih programa. Prvi, u okviru obilježavanja desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, planiramo za 3. jun, kada ćemo publici u Crnogorskom narodnom pozorištu demonstrirati umjetnost nastanka kaligrafije i ikebane - dodao je naš sagovornik.

Zatim će 10. juna biti otvorena izložba japanskih lutaka, koja će u Muzeju i galerijama Podgorice trajati do 23. juna.

- Bićete u prilici da se upoznate s tradicionalnim japanskim lutkama i ukijo-e (ukiyo-e) grafikama. To su tipične japanske slike iz 18. i 19. Vijeka. Kroz ukiyo-e, što na japanskom znači putujući svijet, može se vidjeti kako se u Japanu živjelo prije 200 i 300 godina. Na jesen ćemo najvjerovatnije organizovati i festival japanske kinematografije, kao i demonstracije naših borilačkih vještina - zaključio je Omori u izjavi za Portal Analitika.

K.J.

 

 

Portal Analitika