Društvo

Lazović na Sajmu knjiga: ICT sektor važan za ekonomski razvoj

ICT sektor je od presudnog značaja za ekonomski razvoj zemlje, socijalnu dobrobit i konkurentsku poziciju države u regionu i Evropi, kao i u realizaciji nacionalnih razvojnih strategija, ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i tehnologije Vujica Lazović, koji je danas posjetio Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.
Lazović na Sajmu knjiga: ICT sektor važan za ekonomski razvoj
Portal AnalitikaIzvor

On je sa generalnim direktorom za promociju informacionog društva Ivicom Ivanovićem posjetio i ICT korner.

"Ono što je u uslovima konvencionalne komunikacije predstavljala knjiga, danas predstavljaju razne forme digitalnih sadržaja, koje svakodnevno razmjenjujemo; tako da smo ovdje ponudili šansu svima da nešto od toga saznaju, da obave odgovarajuću vrstu testiranja i na taj način pružili  podršku jednom projektu koji je u pogledu ekonomije znanja kompelmentaran sa onim što su aktivnosti  Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. Želim da naglasim da smo ove  godine priveli kraju rad na izradi Strategije za razvoj informacionog društva do 2020. godine. Evo prilike da na jednom Sajmu, na jednom izuzetnom skupu, naše Ministarstvo zajedno sa drugim izlagačima, u funkciji unapređenja ukupnog znanja ponudi svoje sadržaje i na ovaj način promoviše novo doba u koje Crna Gora sigurnim i stabilnim koracima ulazi", kazao je Lazović.

U okviru ICT kornera posjetioci mogu da se informišu o radu i aktivnostima Ministarstva, Univerziteta Crne Gore, Privredne komore, RESPA-e, Uprave za kadrove, Microsofta i ECDL test centara, kao i da provjere svoje informatičke vještine po ECDL standardu, učestvuju u nagradnim igrama i drugim sadržajima.

Prema riječima Ivanovića, digitalne vještine i znanja su od izuzetne važnosti za obavljanje stručnih zadataka i izuzetno su važan faktor socijalizacije svakog građanina.

"Ministarstvo će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su vezane za što bolji razvoj informacionog društva", dodao je on.

U okviru sajma ministarstvo je organizovalo i panel diskusiju na temu „ICT u školama i bezbjednost djece na Internetu“.

Portal Analitika