Društvo

Kad prestane razgovor, počinje kriza u braku

Mama i tata više neće živjeti zajedno. To ne znači da te manje volimo, već da je to najbolje rješenje. Ne razumijemo se i ne komuniciramo kao nekada. Rastužujemo jedno drugo… Ti ćeš imati beskrajnu ljubav, pažnju i podršku od nas oboje. Volimo te istim intenzitetom i to je nešto što niko ne može promijeniti. Svaki tvoj uspjeh u školi, sportu i rođendan pratićemo i navijati da nastaviš sa osvajanjem životnih stepenica.
Kad prestane razgovor, počinje kriza u braku
Portal AnalitikaIzvor

Tim riječima je Pobjedina sagovornica, koja je željela da ostane anonimna, desetogodišnjoj kćerki objasnila da će ubuduće živjeti samo sa njom. Kako ističe, zahvaljujući redovnim posjetama Savjetovalištu za brak i porodicu našla je najbolji način da djetetu saopšti da više neće živjeti sa suprugom.

Iskren razgovor

 - Razvela sam se prije nepune dvije godine i nije bilo nimalo jednostavno objasniti kćerki tako ozbiljnu i tužnu stvar. U tom periodu trebao mi je razgovor sa nekom nepoznatom osobom kojoj mogu ispričati o bračnom brodolomu. Neko ko nije iz bliskog okruženja, a da je u pitanju stručna osoba koja će mi pomoći da pregrmim tužne momente – priča sagovornica.

Kako objašnjava, redovne posjete Savjetovalištu opomenule su je da ima roditeljsku obavezu da djetetu objasni da ,,ne živi pod staklenim zvonom, da nauči da je dio života i smrt, bolest, tuga i rastanak i da neke stvari odu do vraga i kada daš sve od sebe da tako nešto spriječiš“.

Sagovornica  Pobjede objašnjava da je bilo potrebno vremena da sama, iz tih posjeta, nauči kako dalje. Kako ističe, njena djevojčica je u početku bila dosta povučena i negdje je sebe krivila za razvod.

 - Znala je da postavlja pitanja - zašto više nijeste zajedno, kada ćete se pomiriti. Mama, jesi li tužna, tata, kako si? Na neke stvari nijesam imala odgovor, ali sam se iz petnih žila trudila da kroz sve to moja mezimica prođe što bezbolnije. U takvim situacijama važno je imati puno strpljenja i ljubavi. Mazila sam je i grlila i konstantno govorila da će sve biti u redu. Stalno sam joj naglašavala da nju niko nije ostavio, da je tata isto beskonačno voli i da ona nije razlog niti povod razvoda – kaže Pobjedina sagovornica.

Socijalna radnica Savjetovališta za brak i porodicu Milena Lazović podsjetila je da je ta ustanova počela da radi prije dvije godine u sklopu Doma zdravlja Podgorica.

Zdrava porodica

Prema njenim riječima, bračni partneri najčešće dolaze da se požale kako njihove odnose ugrožavaju nedostatak komunikacije, finansijski problemi, kao i nedoumice u načinu vaspitavanja djece. Lazović ističe da su aktivnosti Savjetovališta za brak i porodicu brojne i obuhvataju pružanje stručne pomoći prije i tokom braka, kao pripremu supružnika za zajednički život i odgovorno roditeljstvo, pomoć roditeljima u prevazilaženju razvojnih problema djece, kao i pri rješavanju problema.

 - Savjetodavni rad traje od 45 minuta do jednog sata. Klijenti sami prosuđuju kada su spremni da prekinu sa kontinuiranim dolaskom kod terapeuta i da nastave periodične posjete, odnosno kada im je savjet potreban. Prilikom prvog dolaska prepušteno im je da iznesu sve podatke koje smatraju relevantnim, dok je uloga terapeuta da održi fokus na stvarima koje su od značaja i usmjeri tok razgovora u pravom smjeru. To je posebno važno kada partneri dođu zajedno – objašnjava ona.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: zena.blic.rs

Portal Analitika