Abiznis

Vrijeme za zajedničko djelovanje za budućnost ribolova

Vrijeme je za zajedničko djelovanje kako bi se osigurala dugoročna budućnost sektora ribarstva, budući da se oko 93 odsto ribljeg fonda u Mediteranu pretjerano iskorištava“, kazao je evropski komesar za zaštitu životne sredine, pomorska pitanja i ribarstvo, Karmenu Vela na Ministarskoj konferenciji o upravljanju ribarstvom na Mediteranu, koja je u Briselu okupila delegacije iz preko dvadeset zemalja, kao i predstavnike raznih međunarodnih institucija.
Vrijeme za zajedničko djelovanje za budućnost ribolova
Portal AnalitikaIzvor

Komesar Vela je ocijenio da govor crnogorskog ministra poljoprivrede Ivanovića predstavlja veoma dobru intervenciju, posebno imajući u vidu dio u kome se ističe da ribolov u Crnoj Gori ima snažnu sociološku i kultulorošku ulogu, da najveći dio ribarstva predstavljaju obalni ili mali ribari koji vjekovima unazad obavljaju ribolov na svojstven način, te da ne smijemo uništavati kulturu, tradiciju i istoriju koji su nam upravo pomogli da očuvamo resurse koje imamo danas.

Učesnici konferencije zaključili su da se u cilju oporavka i zaštite ribljeg fonda mora djelovati zajednički i na svim nivoima: nacionalnom, regionalnom, međunarodnom i evropskom. Nema jedinstvenog srebrnog metka za rješenje svih problema, već je potrebna adekvatna kombinacija mjera, u prvom redu, jačanje borbe protiv nelegalnog ribarenja, unapređenje naučne saradnje, kao i uključivanje svih zainteresovanih strana u proces donošenja odluka.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, neophodno je pažljivo proučiti i otkloniti socio-ekonomski uticaj mjera zaštite ribljih resursa, posebno kada je riječ o malom ribarstvu. Uprkos činjenici da su mali ribari izuzeti od potrebe davanja podataka, važno je prikupiti  što više informacija o njima, kako bi im se pomoglo na najbolji način. To je sektor kojeg treba podržati više od bilo kojeg drugog - glavne su poruke ministarske konferencije.

Evropska komisija će u narednom periodu dati smjernice na koji način se mogu najbolje iskoristiti dostupni vidovi finansiranja, kroz Instrument evropskog susjedstva i Evropski pomorski i ribarski fond. Naredna ministarska konferencija je predviđena za mart 2017-te, na kojoj će biti usvojena Zajednička deklaracija o održivosti ribarstva u Mediteranu.

Portal Analitika