Abiznis

Dobili softver da prate uštedu energije

Njemačka Agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) donirala je crnogorskom Ministarstvu ekonomije softversku platformu za monitoring i verifikaciju ušteda energije, koja bi trebalo da omogući adekvatno planiranje i vođenje politika u oblasti energetske efikasnosti.
Dobili softver da prate uštedu energije
Portal AnalitikaIzvor

Platformu je danas u Ministarstvu ekonomije predstavnik GIZ kancelarije u Crnoj Gori, Nenad Rakočević predao generalnom direktoru Direktorata za energetsku efikasnost, Dragici Sekulić.


„Softverska platforma za monitoring i verifikaciju rezultat je višegodišnje uspješne saradnje ove dvije institucije, uspostavljene u cilju podrške u procesu monitoringa i verifikacije ušteda energije“, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Namjena platforme je da Crnoj Gori, kao partnerskoj državi u okviru implementacije projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), omogući konkretno verifikovanje postignutih energetskih i ekonomskih ušteda, a indirektno i smanjenja emisije gasova staklene bašte.

Iz Ministarstva su podsjetili da je pod pokroviteljstvom Energetske zajednice, regionalni projekat GIZ ORF-EE podržao crnogorsku, kao i vlade ostalih država u regionu, u razvoju tog mehanizma za monitoring i verifikaciju politika u oblasti energetske efikasnosti.

„U okviru prve faze projekta regionalne saradnje razvijena je metodologija za praćenje realizacije Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost, odnosno računanje ušteda postignutih kroz realizaciju različitih mjera energetske efikasnosti, dok je u drugoj fazi dopunjena sa softverskim alatom za monitoring pod nazivom Platforma za monitoring i verifikaciju“, rekli su iz Ministarstva.

Platforma je, kako su objasnili, pogodna za praćenje realizacije planova za unaprijeđenje energetske efikasnosti na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Ona bitno olakšava proces izvještavanja prema nacionalnim i međunarodnim tijelima o realizaciji planova. Platforma pruža podatke kreatorima i donosiocima energetske politike o realizovanim projektima, čime se omogućava evaluacija djelotvornosti različitih programa kroz poređenje troškova sa ostvarenim benefitima“, kazali su iz Ministarstva.

Platforma omogućava bolju razmjenu podataka između lokalnog i nacionalnog nivoa, kao i unaprijeđenje koordinacije tokom planiranja i sprovođenja politika u oblasti energetske efikasnosti. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika