Kultura

Klaudio Magris dobitnik prve nagrade Književni plamen

Čuveni italijanski pisac Klaudio Magris dobitnik je prve nagrade Književni plamen, čiji su utemeljivači izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice i nobelovac Mario Vargas Ljosa, ujedno i počasni predsjednik žirija.
Klaudio Magris dobitnik prve nagrade Književni plamen
Portal AnalitikaIzvor

Žiri koji su činili izdavač Predrag Uljarević i univerzitetski profesori književnosti i estetike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundrić i Siniša Jelušić, poslije razmatranja više predloženih najistaknutijih svjetskih pisaca, odlučio je da Magris bude dobitnik nove međunarodne nagrade za književno djelo i doprinos razvoju slobode i društvenog napretka u svijetu.

- Magrisovo djelo u najboljem smislu riječi ispunjava glavni moto ove nagrade, da je književnost plamen koji nas i umjetničkom ljepotom i društvenim djelovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg svijeta i života u njemu, boljeg čovjeka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva, što je osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o "književnom plamenu" - navodi se u obrazoloženju nagrade.

Iz Nove knjige podsjećaju da je suosnivač ove nagrade Mario Vargas Ljosa prošle godine primio ovo specijalno priznanje od podgoričkog izdavača i za njega vezao svoje djelo i djelovanje, što ovu nagradu čini jedinstvenom u svijetu.

- Čuveni peruanski nobelovac posebno je tokom rada žirija isticao vrijednosti književnog stvaralaštva Klaudija Magrisa, njegovih proznih remek-djela kakva su "Dunav", "Nagađanja o jednoj sablji", "Mikrokosmosi", "Naslijepo" i "Drugo more", izuzetnih studija o habsbuškom mitu u književnosti, Trstu i dilemama savremene Evrope, te brojnih eseja o piscima poput Jozefa Rota, Roberta Muzila, Itala Zveva i Horhea Luisa Borhesa. Djelo Klaudija Magrisa, po mišljenju žirija, na najbolji način pokazuje kako se pisac čvrsto vezan za svoju sredinu (rođen je i predavao je njemačku književnost u Trstu) i dileme na granici imperija i regija, evropskog dijela Mediterana i centralne Evrope, otvoren za iskustvo susjedstva i teška istorijska pitanja Italije, Austro-Ugarske i Jugoslavije, ratne i političke dileme, nasljeđa kolonijalizma, imperijalizma i komunizma, snagom imaginacije, rafiniranog stila i moćnog esejizma, uz snažan kritički stav uzdiže do velikog evropskog i svjetskog pisca. Magris je već nekolikog godina jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu i veoma nagrađivan pisac (Strega, Erazmus i Lampeduza, austrijske državne nagrade, nagrade Sajma knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu, nagrade Žan Mone). On je prisutan u Evropi i regionu i svojim poznavanjem naših prilika i pisanjem o njima otvara Evropi pogled na nas. Sa bogatim nasljeđem moderne književnosti, u kojoj Magris ističe i autore kakvi su Andrić i Kiš, i pogledom u književnu budućnost, Klaudio Magris je pisac čije djelo pokazuje smisao i svrhu književnog stvaranja i u novom vijeku. Ovaj prozni stvaralac, uz to i prevodilac i germanista, vatreni je borac za književnost i društvene vrijednosti i kao pisac pravog književnog plamena poneo je novo istaknuto međunarodno književno priznanje Književni plamen - ističu iz Nove knjige.

Foto: elpais.com

 

Portal Analitika