Društvo

Odgovor novinarke Pobjede Glušici: Profesorice, jezik je nekad brži od pameti

Kada neko u javnosti izgovori bilo kakav stav o nečemu dosljednost bi trebalo da ga obaveže da se pridržava tih ocjena ubuduće ili se izvini ukoliko shvati da je pogriješio. To, međutim, ne važi i za profesoricu Rajku Glušicu.
Odgovor novinarke Pobjede Glušici: Profesorice, jezik je nekad brži od pameti
Portal AnalitikaIzvor

Ona se, istina, sudeći prema jučerašnjem reagovanju, posramila svoje izjave kada je rekla da cetinjski Fakultet za crnogorski jezik stvara bolesne ljude, ali je slamku spasa pokušala da nađe u obrušavanju na naš list, iako smo tačno prenijeli slijed konferencije ,,Jezik i nacionalizmi“, na kojoj je govorila i profesorica i pokušala brutalni obračun sa utemeljivačima crnogorskog jezika i osnivačima cetinjskog fakulteta, a na kraju i sa samim studentima. U slučaju profesorice Glušice pokazalo se da je jutro, zaista, pametnije od večeri. Ona je na regionalnoj konferenciji u Podgorici, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje kazala da Fakultet za crnogorski jezik ,,stvara bolesne ljude“, da bi sjutradan neuspješno pokušala da se ,,preformuliše“ napadom na naše novine. Studenti će tamo, umjesto naučnih činjenica, rekla je ona govoreći o tom fakultetu, učiti nacionalističke mitove i mi ćemo sjutra imati bolesne ljude. I umjesto izvinjenja ili neke umjesne reakcije, ona je odlučno krenula u novi ,,rat“ – sada sa Pobjedom.

- Obrazovati mlade ljude u XXI vijeku na mitovima i poluistinama jeste neprimjereno i nedopustivo, ako se zna da se obrazovne institucije moraju zasnivati na naučnim činjenicama. To nikako ne znači da su oni koji studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik BOLESNI, već su žrtve pogubne jezičke politike koja se vodi na tom fakultetu i koju podržava aktuelni režim – pokušala je ona da opravda svoju skandaloznu izjavu u reagovanju koje nam je dostavila. Kada ne bi postojao snimak sa ovog događaja možda bi profesorica Glušica i mogla da se ,,izvuče“. Pobjedu je profesorica nazvala malicioznom, jer smo navodno izvukli iz konteksta njenu misao, ali pitamo profesoricu Glušicu da li je iste ocjene uputila i Centru za gra- đansko obrazovanje? I ova NVO saopštila je da je profesorica govoreći o novoosnovanom Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju ocijenila da je njegovo osnivanje „veoma opasno, jer će studenti na njemu učiti mitove nacionalističke i imaćemo ljude bolesne, jer svaka obrazovna institucija mora počivati na dokazima naučnim, ne na mitovima“. Možda je profesorica Glušica vjerovala da će se olako ,,izvući“ iz ove skandalozne izjave demantujući Pobjedu, jer nijedan drugi crnogorski medij nije objavio izvještaj sa konferencije. Nije se nadala snimku. Ni našem, ni CGO-a.

Nadala se da će njena sramna besjeda, neprimjerena bilo kom, a kamoli univerzitetskom profesoru, pedagogu, osobi koja obrazuje i vaspitava mlade ljude, ostati neprimijećena i nezabilježena. Novinari su hroničari svakodnevice kroz koju prolazi neko društvo, a profesorica Glušica se potrudila da ovu našu još jednom vrati u devedesete i podsjeti nas na bastion besramnog šovinizma s kraja 20. vijeka, iz kojeg potiče i kojem se, očito, koliko god pokušavala, nije uspjela oduprijeti i prevazići ga. Filozofski fakultet u Nikšiću godinama je bio sigurna luka velikosrpskim sanjarima i ratnohuškačkim jurišnicima, a ni danas, skoro tri decenije kasnije, utisak je, još nije sposoban da se oslobodi propagatora kako bi njihovo mjesto zauzeli istinski profesori i naučnici. Ukoliko profesorica želi, snimak možemo i da joj ga pošaljemo, da se još jednom prisjeti nesvakidašnjeg skandala. Nekad je, profesorice, jezik brži od pameti. Nada ĐURĐEVAC

Portal Analitika