Kultura

A TEMPO: Dobar program lako nađe i izvođače i publiku

Mnogo nam je drago što smo se vratili u Podgoricu. Uvijek rado sviramo na našim prostorima i ovo je bilo jedno lijepo veče. Publici se dopalo, svirali smo i biseve... Veoma lijep koncert, priča s oduševljenjem Alan Lužar.
A TEMPO: Dobar program lako nađe i izvođače i publiku
Portal AnalitikaIzvor

Član stalne postavke kvarteta saksofona Signum, nastalog u Njemačkoj, a koji je publika A tempa imala priliku da čuje prije pet godina na istoj sceni, kaže da su se potrudili da naprave raznovrsan program. O tome koliko je njihov izbor zahtjevan za izvođenje - ne razmišljaju

- Kada pravimo program, ne gledamo da li je nešto kompleksno ili ne, već da li to volimo da sviramo. Ako stvar zavolimo, onda je probamo. I ako to funkcioniše - onda jednostavno sviramo što volimo. Možda je malo kompleksnija bila orkestarska svita Edvarda Griga "Holbergovo vrijeme" i Šest bageta Đerđa Ligetija, ali ipak mislim da je bilo lijepo - dodaje Lužar, podsjećajući da su na sceni s njim bili i Blaž Kemperle, Erik Nestler kao i novi član Guerino Belarosa.

- Do promjene sastava došlo je prije devet mjeseci. Znamo se od ranije sa njim, ali ipak je poseban život kada na turneji zajedno provodite 300 dana. Čovjek se upozna kroz različite situacije, ali svi smo zadovoljni kako zvuči, tako da je postao dio nas - pojasno je naš sagovornik.

Podgorička publika, dijelom već upoznata sa virtuoznošću ovog sastava čiji su članovi mladi samo godinama, s oduševljenjem je prihvatila obrade djela klasične muzike, ali je pravo uživanje stiglo kako se koncert bližio kraju. Signum je tako izveo i numere sa svog novog albuma, "Balkanication", kojim dominarju balkanski i orijentalni ritmovi. Lužar kaže da je za njega prirodno da svira takve kompozicije.

2104atempo1- Ja imam dva srca u sebi. Jedno je ovo "ozbiljno", a drugo je malo "neozbiljno"; malo je više za ljudsku muziku. I ta dva srca kucaju jedno za drugo. Na albumu "Balkanication" imamo čak i harmonikaša iz Srbije, ali sada je sve blizu jer često nastupamo po cijelom regionu. Nastupe obično počinjemo ozbiljnijim djelima, ali završavamo kao večeras - zabavno. Ne biramo program prema publici, nego program bira nas. Dobar program vas "pronađe", isto kao dobra knjiga - dodaje on.

Poznati savremeni kompoziciji i dalje rade djela namijenjena upravo ovom sastavu.

- Prošle godine je veoma poznati kompozitor Georg Fridih Has za nas uradio kompoziciju, koju smo svirali po svim bitnim evropskim salama - Amsterdam, London, Pariz. Mi smo uvijek otvoreni za saradnju, ali nama je bitno da volimo to što sviramo i da je djelo izvodimo ne samo zbog toga što je neko poznat, već zato što možemo sa njime da se srodimo - rekao je naš sagovornik.

Lužar takođe kaže kako se, zahvaljući pomoći Filharmonije Luksemburg i Njemačke filharmonije, na turnejama druže i sa djecom i mladima, kroz program "Stand by Me"

- Uradili smo jedan edukativni šou, a ne klasično predavanje ili radionicu. Više je to događaj za djecu, gdje ima i filma i muzike i još mnogo toga.

Ovdašnja pubika može ponovo da ih očekuje, a izgleda da pauza do sljedećeg nastupa neće biti tako duga.

- Znamo da ćemo se za godinu, godinu i po vratiti i nastupati u Beogradu i Novom Sadu. O Podgorici još nijesmo pričali, ali biće i ona tu vjerovatno, kada smo već blizu - najavljuje Lužar za Portal Analitika.

2104atempo2XV A tempo biće sjutra zatvoren programom "Deveta u čast Desete" koji će na Velikoj sceni CNP-a početi u 20 časova.

Na desetom koncertu ovogodišnjeg međunarodnog muzičkog festivala nastupiće CSO i Crnogorski horski ansambl koji su pripremile prof. Aleksandra Knežević i prof. Zoja Đurović, pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska dok će solističke dionice tumačiti sopran Snežana Savičić Sekulić, alt Iva Mrvoš, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Šarić. Na koncertu koji je posvećen desetogodišnjici obnavljanja crnogorske nezavisnosti biće premijerno u Crnoj Gori izvedena monumentalna Deveta simfonija u d molu Ludviga van Betovena.

Snežana Savičić Sekulić osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Laureat je 33. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu 2003. godine kada joj je, prvi put u istoriji takmičenja, dodijeljeno pet specijalnih nagrada. Takođe je laureat nagrade Oskar Danon koju dodjeljuje Narodno pozorište u Beogradu za vrhunske umjetničke kreacije i dobitnik Godišnje nagrade ove kuće, kao i nagrade Muzika klasika kao najuspješniji ženski izvođač u 2011. godini. Stalni je član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojoj je jedna od vodećih solistkinja.

Mecosopran Iva Mrvoš solo pjevanje završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao stipendista norveške vlade na stiče master diplomu Fakultetu za muziku i ples pri Univerzitetu u Stavangeru. Interpretirala je brojne operske uloge, a nastupa i kao solistkinja sa orkestrima. Prva je inostrana umjetnica koja je osvojila nagradu Shell za najboljeg mladog umjetnika godine na muzičkoj sceni Rogaland regije u Norveškoj. Trenutno je angažovana na više projekata u Beču.

Tenor Domagoj Dorotić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U tamošnjoj Operi Hrvatskog narodnog kazališta angažovan je kao pjevač operskog hora od 2003. godine, da bi od 2010. postao solista i imao niz zapaženih uloga. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su one na ljetnjem operskom seminaru u Laubahu, Godišnje nagrade Hrvatskog narodnog kazališta i nagrade Vladimir Ruždjak.

Istaknuti bosansko-hercegovački umjetnik Ivica Šarić završio je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Solista sarajevske Opere sa repertoarom koji uključuje pedesetak uloga, stalni je gost operskih kuća u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Ljubljani, Mariboru i Skoplju. Njegova bogata diskografija uključuje veliki broj audio i video izdanja i snimaka za brojne radio-televizijske kuće u regionu. Učestvovao je u praizvođenju prve crnogorske nacionalne opere "Balkanska carica" tumačeći ulogu Ivan-bega Crnojevića. Za umjetničke zasluge nagrađen je nagradom "Šesti april" grada Sarajeva. Bio je direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, a trenutno je savjetnik za kulturu i sport Vijeća ministara BiH.

K.J.

Foto: MCCG/Duško Miljanić

Portal Analitika