Politika

Krivokapić: Možda neću biti smijenjen jer je tajno glasanje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, izjavio je danas na konferenciji za novinare da očekuje da će prije Vaskrsa u parlamentu biti ratifikovan lex specialis i usvojene izmjene u Vladi koje će dovesti do formiranja vlade izbornog povjerenja. On je istakao da neće otići sa mjesta predsjednika parlamenta, već da očekuje glasanje na kojem, kako je kazao, možda neće biti smijenjen.
Krivokapić: Možda neću biti smijenjen jer je tajno glasanje
Portal AnalitikaIzvor

“Krenula je priprema lex specijalisa zajedničkim radom dosadašnjih participanata. Čim dokument stigne u parlament, biće sazvana sjednica u skraćenim rokovima. Dio sjednice treba da bude posvećen izmjenama u Vladi, odnosno uspostavljanju vlade izbornog povjerenja. Treća tačka će biti tačka o povjerenju predsjedniku Skupštine”, rekao je Krivokapić na konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Podgorici, Mitjom Drobničem.

Na pitanje novinara, da li će otići sam ili će čekati da ga smijene u parlamentu, Krivokapić je rekao da “ne mora da znači da će biti smijenjen”.

“Moža ću ostati. Glasanje će biti tajno. Premijer je potrošio dva mjeseca od kad su završeni pregovori. Ovo nije volja, već rezultat mimo volje. Sporazum nije vezan sa mojom pozicijom a sada sam stavio to kao pomoć da se proces ubrza. Tako da će se nakon prve dvije tačke, glasati o mom povjerenju", rekao je predsjednik Skupštine.

Krivokapić oćekuje da će sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima biti zakazana prije Vaskrsa, možda i u ponedeljak.

“Kada će biti zakazana sjednica zavisi od toga kada će doći dokumenti, jer bez dokumenata predsjednik parlamenta ne može sazvati sjednicu. Jedan dokument je lex specijalis, koji izlazi iz sporazuma, a drugi je predlog predsjednika Vlade za izmjenu Vlade. Pokušaćemo da sve to završimo dva tri dana prije prvomajskih praznika. Bilo bi dobro kad bi to moglo da bude već u ponedjeljak” rekao je Krivokapić.

Tivat žrtvovan zbog sporazuma: Govoreći o izborima u Tivtu, rekao je da je dio sporazuma bio Tivat gdje je govoreno o zloupotrebi državnih resursa u političke svrhe.

“Jasno je bilo da treba platiti neku cijenu da bi se došlo do sporazuma. Tivat je klopka koju je platila opozicija, pa i SDP da bi se došlo do velikog cilja – slobodnih izbora. Tivat je 7.000 birača od 330.000 koji izlaze na izbore”, rekao je Krivokapić.

A kad su u pitanju rezultati glasanja naglasio je:

“Nema ni jedan drugi grad u Crnoj Gori aerodrome koji zapošljvaju par stotina sezonaca, tako da ne očekujem da se takvi rezultati mogu ponoviti. Odsustvo opozicije onemogućilo je efektivnu kontrolu izbora. A sezonsko zapošljavanje dovodi do stvaranja sezonskih partija. To se sve završava u septembru, kada nećemo imati ni sezonski zaposlenih ni sezonskih partija”, rekao je Krivokapić. 

Nema miješanja u unutrašnje prilike: Drobnič je, sa druge strane, kazao da očekuje da se pregovori između vlasti i opozicije, o Sporazumu za slobodne i fer izbore, završe u demokratskoj atmosferi.

Upitan da prokomentariše optužbe Demokratskog fronta (DF) da se pojedini ambasadori miješaju u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, Drobnič je rekao:

"Ne bih komentarisao istupanja ambasadora, to je njihovo pravo. Ali ne bih rekao da je to miješanje".

Drobnič je ocijenio da su pregovori dokaz da Crna Gora sazrijeva, te da je spremna da donosi važne političke odluke.

"Poželjno bi bilo da svi politički akteri potpišu sporazum. Sporazum nosi elemente političke kulture koja je važna za budućnost Crne Gore", rekao je Drobnič na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem. 

B.K.

Portal Analitika