Abiznis

DAMJANOVIĆ: Velike donacije vraćaju hajkom protiv projekata

Dobro je što je država odoljela interesnom pritisku par veoma uticajnih nevladinih organizacija, potpomognutih od dijela medija, i na tender za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika, odnosno nafte i gasa izabrala italijansko-ruski konzorcijum, koji čine Eni i Novatek - kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović.
DAMJANOVIĆ: Velike donacije vraćaju hajkom protiv projekata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je na sjednici, krajem prošle sedmice, predložio parlamentu da usvoji prijedloge ugovora za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju. Ugovor, o kojem bi uskoro parlament trebalo da da konačnu riječ, pokriva četiri bloka, odnosno oko 1,23 hiljade kilometara kvadratnih, s tim da faza istraživanja traje četiri plus tri godine, a proizvodnje 20 godina.

- Odabir na tenderu ne ide u prilog svima koji mjesecima pa i godinama, zahvaljujući sprezi, istina malobrojnih, ali uticajnih NVO i medija žele da na uštrb državnih ostvare svoje pojedinačne interese. Lično sam u periodu od dvije posljednje godine insistirao da se takvima odoli sa pozicije državnog interesa i zadovoljan sam što je to tako ispalo. Par NVO, koje uz podršku jednog broja medija, u zamjenu za izdašne donacije iz inostranstva i podršku koju dobijaju od strane upravo onih koji su podržali sankcije Crne Gore Ruskoj Federaciji, vraćaju te donacije obavljajući posao koji neko zove lobiranje, a u stvari je običan lukrativni (unosan) posao i to dobro plaćen - kazao je Damjanović.

Opširnije čitajte u Pobjedi...

Foto: www.dan.co.me

Portal Analitika