Region

Zukorlić: Sandžak je šifra mira na Balkanu

Nosilac izborne liste "Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka - Za pomirenje" na parlamentarnim izborima u Srbiji, Muamer Zukorlić, održao je predizborni skup u Beogradu.
Zukorlić: Sandžak je šifra mira na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

On je poručio da je Sandžak "šifra mira na Balkanu", a njegov gost Dušan Janjić je rekao da Sandžak jeste regija važna ne samo za Srbiju, već i za BiH i Crnu Goru, i ne treba je negirati.

Zukorlić je pozdravio izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučiću u utorak u Mostaru, koji je rekao da "srpsko-bošnjacki odnosi predstavljaju osovinu mira na Balkanu".

Ukoliko, kaže, dobije povjerenje građana, dokazaće da Sandžak ne samo da nije opasnost, već da se od Sandžaka može paraviti nukleus novog i jakog zajedništva, kao i da će svoje kontakte sa muslimanskim zemljama "podariti" Srbiji.

Janjić smatra da manjinska prava moraju biti vraćena u ruke nacionalnih zajednica, te da se zalaže za formiranje stalnog tijela ljudskih prava i integracija.

Pored toga je, kaže, izuzetno važan bošnjačko-srpski dijalog.

"Dobro je što je ideja došla od bošnjačke zajednice, ali mora biti podržana i od Srba", rekao je Janjić.

Janjić, koji se zalaže za veću zastupljenost Bošnjaka u svim sferama života, ubijeđen je da je Sandžak vrijednost koja pripada i Srbima i da niko nema prava odricati se i negirati ga.

"Za način na koji se tretira kroz tri opštine odgovorni su oni koji su ga dosad predstavljali. Važna je ideja ne samo za Srbiju, BiH, Crnu Goru, već i za Foču Goražde, Rudo…", rekao je Janjić i dodao da je, ako se poveže sa sjeverom Kosova, to područje ozbiljna ideja za stvaranje investicija.

Izvor: b92.net

Foto: Nikola Kočović/RAS Srbija

Portal Analitika