Abiznis

Jokić: Strateškim poslovnim projektima jačati agrobiznis

Jačanje crnogorskog agrobiznisa, kao i razvoj ukupne ekonomije se obezbjeđuje formiranjem strateških poslovnih projekata, koji objedinjuju proizvodno uslužne djelatnosti i dovode do stvaranja funkcionalne poslovne cjeline, ocijenio je izvršni direktor Nikšićkog mlina Mitar Jokić.
Jokić: Strateškim poslovnim projektima jačati agrobiznis
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je moguće ojačati crnogorski agrobiznis formiranjem proizvodno uslužne kompanije koja će povezati mlinove u Nikšiću i Spužu, kao i Centar za trgovinu žitaricama i Fabriku stočne hrane.

“U pitanju je strateški važan poslovni projekat za opštine Danilovgrad i Nikšić, ali i za ukupnu ekonomiju Crne Gore”, rekao je Jokić za Glasnik Privredne komore.

On je podsjetio da je pored Nikšićkog, u njegovom vlasništvu i Spuški mlin, kao i Fabrika stočne hrane u Spužu.

“Ideja je da se tako ozbiljan poslovni sistem ujedini i napravi cjelina koja će biti podrška Nikšićkom mlinu i Fabrici stočne hrane u Spužu. Cilj povezivanja firmi koje se bave srodnim djelatnostima je kreiranje funkcionalne poslovne cjeline”, objasnio je Jokić.

On je dodao da je u toku rekonstrukcija i adaptacija pojedinih djelova Spuškog mlina, a nedavno je završen i prostor predviđen za carinsko skladište, koje će ubrzo početi da funkcioniše.

“Kada je Spuški mlin u pitanju, naša vizija je jasna i konkretna, a odnosi se na stvaranje modernog Centra za trgovinu žitaricama koji će biti strateški značajan za čitavu ekonomiju Crne Gore, a ne samo za opštinu Danilovgrad”, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, Centar za trgovinu žitaricama je lociran na izvanrednoj poziciji i upravo zbog toga predstavlja dobru poslovnu šansu.

“Centar će biti otvoren prema tržištu Albanije, a preko luke Bar i ka drugim tržištima. Velika prednost je to što se željeznički kolosjek nalazi u fabričkom krugu”, precizirao je Jokić.

Na taj način se, kako je kazao, značajno umanjuje cijena transporta sirovine i pruža se mogućnost za bolju poziciju na tržištu.

Jokić je naveo da je kupovinom Fabrike stočne hrane dostupna domaća stočna hrana i koncentrati pravljeni po evropskim standardima u internoj laboratoriji.

“Vrlo je bitno što će cijena robe proizvedene u Fabrici stočne hrane biti povoljnija u odnosu na konkurenciju. Rekonstrukcija je okončana i svi građevinski radovi su završeni”, rekao je Jokić.

On je dodao da je bitno ujediniti Nikšićki i Spuški mlin, kao i Fabriku stočne hrane u cilju stvaranja vodeće kompanije kada je u pitanju agrobiznis u Crnoj Gori.

Jokić je kazao da zahvaljujući novom mlinu sada pokrivaju 40 odsto domaćeg tržišta, a godišnje izvoze preko deset hiljada tona brašna.

“Najprisutniji smo na tržištu Albanije, na kojem možemo reći da smo dobro pozicionirani, dok nešto manje na tržištima Kosova i Bosne i Hercegovine (BiH)”, naveo je Jokić.

On je, govoreći o proizvodnom asortimanu kompanije, rekao da preduzeće nudi više od 60 artikala za pekare i poslastičare, kao i hranu za životinje.

“Temeljnom analizom tržišta došli smo na ideju da pekarima ponudimo kompletan asortiman sirovina za proizvodnju. U planu je i proširenje asortimana”, saopštio je Jokić.

On je podsjetio da Nikšićki mlin snabdijeva, trgovinske lance, kao i veće i manje pekare u Crnoj Gori.

Jokić je kazao da se, kada je riječ o kvalitetu proizvoda nikšićke kompanije, obavlja njihova redovna kontrola tokom proizvodnje i prije plasmana na tržište.

“Prošle godine smo dobili i NCAGE kod, kojim se omogućava plasman proizvoda u svim zemljama članicama NATO saveza”, naveo je Jokić.

On smatra da se poslovni ambijent u Crnoj Gori poboljšao, s obzirom na programe i podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji se ogledaju kroz niže kamatne stope i duge rokove vraćanja investicionih kredita.

“Zahvaljujući IRF-u, poslovnim bankama i institucijama, kompanija je krenula sa jačim investiranjem tokom prošle i ove godine”, rekao je Jokić.

On je dodao da su i procedure izdavanja dozvola, potvrda i uvjerenja pojednostavljene, ali još nijesu na zavidnom nivou.

“Problem predstavljaju spore i djelimično neusaglašene procedure oko izvoza i uvoza robe koja je pod inspekcijskim nadzorom. Neophodno je sveobuhvatnije i intenzivnije raditi na kreiranju još boljih uslova poslovanja”, zaključio je Jokić.

Portal Analitika