Abiznis

MONTENEGROBERZA: Sedmični promet 6,27 miliona EUR

Suprotan smjer indeksa i skoro 19 puta veći promet, zahvaljujući prodaji akcija Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, obilježili su sedmicu na Montenegroberzi.
MONTENEGROBERZA: Sedmični promet 6,27 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10 rastao je 1,8 odsto na 998,27 poena, a MONEX 1,2 odsto na 11.409,55 bodova. Indeks MONEXPIF pao je neznatno na 2.544,2 boda.

Promet, koji je realizovan kroz 90 transakcija, iznosio je 6,27 miliona EUR i bio je skoro 19 puta veći od prošlosedmičnog.

Najveći dio prometa ostvaren je u blok trgovini akcijama HG Budvanska rivijera u iznosu od 5,99 miliona EUR.

Ove sedmice saopšteno je da će Stratex grupa i MK grupa, biznismena Miodraga Kostića, zajedno, kao jednaki partneri, investirati u HG Budvanska rivijera i druge projekte iz oblasti hotelskog turizma u Crnoj Gori.

Partneri dijele viziju razvoja HG Budvanska rivijera i vjeruju u pozicioniranje te kompanije kao vodeće u oblasti hotelskog turizma u region.

Akcije Rudnika uglja rasle su 16,7 odsto na 3,5 EUR. Kompanija je ostvarila dobit na kraju prošle godine 4,92 miliona EUR i bila je oko dva puta veća nego u 2014.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Rudnika uglja na kraju decembra iznosili su 55,06 miliona EUR i bili su 23 odsto veći nego u uporednom periodu.

Jačale su akcije HG Budvanska rivijera 4,7 odsto na 5,6 EUR i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza neznatno na tri EUR.

Akcije Elektroprivrede (EPCG) blago su porasle na 2,51 EUR. Ta kompanija je ove sedmice bila u žiži interesovanja, s obzirom na to da je Specijalno državno tužilaštvo odredilo pritvor do 72 sata bivšem finansijskom direktoru EPCG, Flaviu Biancu, osumnjičenom da je učestvovao u malverzacijama kojima je ta kompanija oštećena za više miliona EUR.

Bianco, koji je dan prije hapšenja razriješen dužnosti, uhapšen je u petak ujutro zbog sumnje da je sklapao štetne konsultantske ugovore, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije A2A, A2A Reti Elettriche i BAIN Milano od EPCG naplatile više miliona EUR.

Iz A2A je saopšteno da su začuđeni i žale u pogledu određivanja pritvora Biancu. U kompaniji su rekli da nude punu saradnju pravosudnim organima Crne Gore.

Ove sedmice je održan i okrugli sto u Privrednoj komori (PKCG) pod nazivom Energija Balkana – Teremolektrane. Član radnog tima tog projekta, Ivan Mrvaljević, kazao je da bi izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja došlo do potpunog obezbijeđivanja elektroenergetske nezavisnosti Crne Gore i poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača.

On je rekao da bi izgradnjom drugog bloka došlo do poboljšanja stabilnosti održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Jačale su dionice Luke Bar 13,5 odsto na 25,58 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 4,5 odsto na 91 cent.

Iz kompanije Port of Adria, čija se akcija zadržala na prošlosedmičnih 16 centi, saopšteno je da su u martu ostvarili rekordni mjesečni pretovar kontejnera u istoriji te kompanije.

„Promet kontejnera u prvom kvartalu ove godine veći je 22 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a nastavak tog trenda očekuje se do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

Sindikat barskog preduzeća Port of Adria saopštio je da će se obratiti Savjetu za privatizaciju, Vladi, Lučkoj upravi i drugim zakonodavnim i sudskim organima ukoliko se Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u kompaniji ne usaglasi sa zakonskom regulativom.

Predstavnici Sindikata Port of Adrie najavili su i da će upotrebiti sve vidove sindikalne borbe ukoliko menadžment kompanije ne obezbijedi potpunu primjenu Kolektivnog ugovora.

Pale su akcije Barske plovidbe 20 odsto na 20 centi, koja je završila prošlu godinu sa gubitkom od 3,87 miliona EUR, 17 odsto manjim u odnosu na 2014. Poslovni prihodi su prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, povećani 59,4 odsto na 11,46 miliona EUR.

Oslabile su i dionice Plantaža 4,6 odsto na 14,68 centi, a Bjelasice Rada blago na 2,75 EUR.

Ove sedmice su i bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) najavili da će nastaviti sa protestima, kako bi se izborili za isplatu njihovih otpremnina. Predstavnici 420 penzionera KAP-a trebalo bi da dobiju otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona EUR.

Fondovima je trgovano za ukupno 5,81 hiljadu EUR. Akcije Trenda oslabile su neznatno na 5,09 centi.

Promet na podsegmentu slobodnog tržišta akcija iznosio je 2,13 hiljada EUR.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognoze rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 4,7 odsto u odnosu na ranije projektovanih 4,9 odsto. Prema novim proljećnim prognozama MMF-a, realni bruto domaći proizvod (BDP) porašće u narednoj godini svega 2,5 odsto.

Portal Analitika