Kultura

A TEMPO: Lako, poput saradnje sa susjedima

Prvo gostovanje Baleta Albanskog narodnog pozorišta u Crnoj Gori nije samo kulturni događaj, već ima i šire značenje. Bili smo tako blizu i tako daleko, a ovo znači da smo počeli jednu novu regionalnu eru, kazao je direktor Opere nacionalnog teatra iz Tirane, Iljir Kerni.
A TEMPO: Lako, poput saradnje sa susjedima
Portal AnalitikaIzvor

On ističe kako je gostovanje u Podgorici vrlo lako organizovano sa direktorom Muzičkog centra Crne Gore, Žarkom Mirkovićem, podsjećajući da je prvo Crnogorski simfonijski orkestar nastupao u Tirani.

- To je bila tako laka saradnja, baš za primjer. S druge strane, ovo prvi put da naš nacionalni balet dolazi u Crnu Goru. Sa istom lakoćom nedavno smo napravili i turneju po Srbiji: bili smo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Tako smo počeli regionalnu saradnju koje se treba držati. Na tom putu smo veoma uspješni i vjerujem da treba ići dalje - dodao je on.

Gostovanje baletskog ansambla ovog pozorišta u okviru programa XV A tempa, bila je jedna od onih rijetkih prilika kada publika u Crnogorskom narodnom pozorištu može na sceni da vidi profesionalnu baletsku trupu. Uz to, gosti su pokazali izuzetne umjetničke domete izvodeći atraktivne koreografije modernog baleta koje je uradio Angelin Preljocaj, ili Anželan Prelžokaž kako ovog poznatog umjetnika albanskih korjena zovu u rodnoj Francuskoj.

- Odabrali smo balete "La stravaganza" Vivaldija i "Svadba" Stravinskog zato što su ih postavile mnoge baletske trupe. Tu nema nikave ni dileme ni sumnje da je riječ o nekim od najboljih koreografija koje su do sada napravljene, a mi smo ponosni što na repertoaru imamo Prežlokaža. U isto vrijeme, htjeli smo da se prvi put u Podgorici zaista predstavimo na najbolji način - navodi sagovornik Portala Analitika.

1604balet1Kerni ističe da se saradnja nastavlja, te da možemo očekivati i druge ansamble koji djeluju u okviru Opere Albanskog narodnog pozorišta.

- Ja sam bivši plesač, pa je logično da sam prvo doveo balet. Ali, ovdje može da gostuje i orkestar, solisti ili jedna cijela opera, kamerni ansambl, kao i folklor - jer ga njegujemo u nacionalnom pozorištu. Imamo tako puno mogućnosti za saradnju, a Tirana je samo 150 kilometara daleko od Podgorice. Možemo da budemo scene koje sarađuju kroz gostovanja i kroz zajedničke koprodukcije. Sve je vrlo lako organizovati i možemo napraviti puno stvari. Potrebna je samo dobra volja. A mi to imamo - potcrtava naš sagovornik.

On smatra da balet otvara mogućnost za dalju tijesnu saradnju, pošto u Crnoj Gori nema baletske trupe koja djeluje u okviru neke državne ili lokalne institucije kulture. No, svjestan je da to nije baš lako uraditi. I u Albaniji, kao i u Crnoj Gori, izdvajanja za kulturu svedena su ispod minimuma, te kaže da je vrijeme da obije države čuju svoje umjetnike.

- Ne vjerujem u ono "biće bolje", već da država treba da nam se okrene. Naša nacionalna kuća ima sve komponente: operu, balet, folklor i zato treba da nas podržava. I u Crnoj Gori treba obavezno napraviti jednu veliku kuću, recimo operu, ali u kojoj će još djelovati, balet, veliki orkestar i sve drugo što treba. A vjerujem da će za par godina u Crnoj Gori postojati takva kuća opere i baleta - zaključuje Kerni u izjavi za Portal Analitika.

1604percussionZa sjutra uveče organizatori najavljuju gostovanje hrvatskog ansambla perkusionista Sudar Percussion, na Velikoj sceni CNP-a od 20 časova. Na repertoaru su djela Mateja Meštrovića, Volfganga Amadeusa Mocarta, Žana Mišela Žara.

Sudar Percussion osnovani su 2010. godine pod umjetničkim vođstvom Gorana Goršea. Čine ga mladi profesionalni muzičari iz Samobora, a ujedno su rezidencijalni ansambl festivala Ivana Bilić Marimba Week koji se održava u tom gradu. Do sada su sarađivali sa najistaknutijim perkusionistima. U sklopu pomenutom IBMW-a 2012. godine je započela i saradnja ovog ansambla i kompozitora Mateja Meštrovića, sa kojim su zatim nastupali na Dubrovačkim ljetnjim igrama, Splitskom ljetu, Festivalu Svetog Donata u Zadru. Sa Meštrovićem su snimili album "Eat Suite", čiji je mastering rađen u studiju "Abbey Road" u Londonu. Album je tokom prošle godine osvojio dvije Nezavisne muzičke nagrade (Independent Music Awards) u SAD-u. Krajem 2015. započela je saradnja ansambla sa hrvatsko-francuskim duom udaraljki Ink Experiment na projektu "Rock In".

K.J.

Foto: MCCG/Duško Miljanić

Portal Analitika