Društvo

MIHAILO: Država ne štiti CPC, već podupire njene neprijatelje

Sabor Pravoslavnih crkva, koji će se održati od 16. do 27. juna na Kritu, nema vaseljenski karakter. Po duhu i ciljevima, to je politički, a ne duhovni skup, smatra mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
MIHAILO: Država ne štiti CPC, već podupire njene neprijatelje
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju za javnost, poglavar CPC podsjeća kako je priprema tog događaja "trajala duže od stoljeća".

- Još početkom prošloga vijeka, carigradski patrijarh pozvao mitropolita Mitrofana Bana i cijelu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, da učestvuju na ovom Saboru, koji je odlagan do današnjeg dana. Trebalo je da odlučuje o teološko-kanonskim pitanjima, a ne političkim kojima će se baviti, koja nijesu u njegovim kompetencijama. Kad su prije dvije decenije, napokon, pripreme Sabora dovedene do konca, Srpska crkva, poduprta od najviših adresa crnogorske i srpske države, ucjenama i prijetnjama je uticala da nas sestrinske crkve zaobiđu, i ne pozovu na osmi Sabor - dodaje on.

Mihailo ističe kako je sedmi Sabor održan je u Nikeji 787. godine, te CPC služi na čast što je na četvrtom vaseljenskom saboru u Halkidonu održanom od 8. oktobra do 1. novembra 451. godine, a na kojem je takođe usvojen simbol hrišćanske vjere, učestvovao i dukljanski episkop Evander.

- Politički karakter kritskoga Sabora iščitava se iz činjenice da na njemu, sem Crnogorske, ne učestvuje ni Ukrajinska crkva, duhovna okosnica države sa oko 45 miliona stanovnika, i Makedonska koja ima oko tri miliona vjernika. A učestvuju Poljska pravoslavna i Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke, ruske političke-obavještajne ekspoziture u ovima trima katoličkim zemljama. Zato se pitamo: kako su to sveti oci radili na pripremi Sabora, kako su objavili po apostolskoj riječi, u duhu sloge i razumijevanja? Zabrinutost CPC u vezi ovakve konačnice, u pitanju ovoga velikoga skupa pravoslavnih Crkava, prirodna je zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta naroda koji joj je povjeren na razvijanju hrišćanskih vrlina. Ona u dvadesetom vijeku nastupa u ime hrišćanske vere i savjesti njenih klirika, u ime pravde i moralnih načela. Država mora da je štiti na temelju integriteta i suvereniteta koji oličava, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili i njihove kulture i imena - što naša zemlja u ovom slučaju nije uradila. Naprotiv, poduprla je naše neprijatelje. Neka joj je to na dušu - stoji u saopštenju vladike CPC Mihaila.

Portal Analitika