Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Kultura

Dijana LAZOVIĆ: Raduje me što će me publika u Crnoj Gori tek upoznati

Svijet bogate imaginacije, primat određenih specifičnih simbola, kao i karakteristična lična poetika, čine prepoznatljivo djelo Dijane Lazović, istakla je rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, otvarajući izložbu u Galeriji "Art".
Dijana LAZOVIĆ: Raduje me što će me publika u Crnoj Gori tek upoznati
Portal AnalitikaIzvor

Duletić je podsjetila kako mlada umjetnica iz Budve prvom samostalnom postavkom u Podgorici predstavlja svoje gotovo desetogodišnje istraživanje i sazrijevanje, kroz radove iz ciklusa "Skale" i "Zagrljaji" uglavnom rađenih kombinovanom tehnikom.

- Složenost značenja u slikarstvu Dijane Lazović zahtijeva da se radovi ove mlade slikarke posmatraju i tumače iz nekoliko uglova. To je jedini način da se sloj po sloj, otvore raznovrsni aspekti sa koji Dijana polazi da bi, zamršenim i nepredvidljivim putevima, stigla do konačnog rješenja... Sadržaj djela odvija se u prvom planu slikanog polja i, budući da je pozadina ukinuta, ovi radovi se poistovjećuju sa slikarstvom prizora. Ovi radovi osvjetljavaju neke unutrašnje, podsvjesne i nesvjesne slojeve, opažanja i preživljavanja slikarke, a istovremeno, što je možda jednako važno, otjelovljuju i neke impulse unutrašnjeg svijeta onih koji ih gledaju. I tu negdje, u toj tananoj, teško uhvatljivoj komunikaciji, oni se ostvaruju, nesumnjivo, kao bogat i podsticajan jezik umjetnosti - potcrtala je Duletić.

1604dijana1Lazović kaže da je postavka u Podgorici njena osma samostalna, nakon što je njene slike već vidjela likovna publika u Budvi, Petrovcu, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom i Sarajeva - prošle godine u Galeriji "Java". I upravo je ta izložba proslavila u susjedstvu.

- U privatnoj Galeriji "Java" sam izlagala nakon što sam u Sarajevu boravila nekoliko dana, pa sam otišla da vidim kakvi su tamo uslovi. Zatim sam im poslala radove i nakon par dana dobila odgovor da su zainteresovani za izložbu. Reakcija publike bila je nevjerovatna... Toliko pozitivnih utisaka... Bio je nevjerovatan veliki i odziv posjetilaca, tako da sam veoma zadovoljna. Rado sam prihvatila da se tamo predstavim i, što me još više raduje, ponudili su mi da ponovo izlažem. Želim da se tamo vratim sa nekim novim ciklusom - ispričala je umjetnica za Portal Analitika.

Ona dalje kaže kako uvijek puno znači kada umjetnika prvo prepoznaju na strani.

- Ali, doći će vrijeme kada će se ljudi ovdje više upoznati sa mojim radom, što me raduje. Za mene, kao mladu umjetnicu, nije teško razmišljati o karijeri u Crnoj Gori. Ja volim ono što radim i vjerujem u svoj rad. Znam da će ih biti još puno, pa zato ne gledam da mi to bude neka prepreka za dalji rad. To me ne sputava nego naprotiv - navodi da radim još više. Naravno da razmišljam i o drugim angažmanima van Crne Gore. Trenutno nemam tih planova, ali doći će i to na red. Neću ništa da forsiram - zaključuje Lazović.

K.J.

Portal Analitika