Društvo

POBJEDA: Šegrt podnio zahtjev za smjenu direktora FZO Kenana Hrapovića

Ministar zdravlja Budimir Šegrt dostavio je u ponedjeljak kadrovskoj komisiji Vlade zahtjev za smjenu direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Kenana Hrapovića, saznaje Pobjeda. Za vršioca dužnosti Šegrt je predložio aktuelnog pomoćnika ministra finansija i generalnog direktora Direktorata za poreski i carinski sistem Nova Radovića.
POBJEDA: Šegrt podnio zahtjev za smjenu direktora FZO Kenana Hrapovića
Portal AnalitikaIzvor

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja, kao stalno radno tijelo Vlade, nadležno je za pitanja predlaganja imenovanja, postavljenja i razrješenja iz nadležnosti Vlade. Predsjednik tog tijela je Predrag Bošković a, prema saznanjima Pobjede, on još nije zakazao sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o Šegrtovom zahtjevu.

Ministar Šegrt još prošlog mjeseca najavio je da će Vladi predložiti smjenu direktora Fonda dr Kenana Hrapovića zbog, kako je tada izjavio, brojnih nesuglasica, „ne na personalnom nego na nivou logike i principa“.

Nesuglasice između Hrapovića i Šegrta postoje još od vremena kada je ministar zdravlja bio na čelu privatne bolnice u Meljinama. Tada je Fond zdravstva ocijenio da su tri računa ove zdravstvene ustanove neopravdano uvećana za oko 190.000 eura.

Od kada je Šegrt imenovan za ministra zdravlja, u martu prošle godine, vidan je nedostatak komunikacije i saradnje između Ministarstva i Fonda zdravstva. To je bilo očigledno i kada je, po nalogu Šegrta, u novembru raskinut ugovor sa privatnim apotekama. Hrapović je morao da stavi potpis na taj dokument, iako nije bio saglasan sa odlukom ministra.

U ratu sa Hrapovićem, Šegrt je posegnuo i za inspekcijom. Po njegovom nalogu, glavni budžetski inspektor je „istraživao“ poslovanje Fonda za zdravstveno osiguranje. Nalaz je pokazao da je Fond trošio sredstva u skladu sa zakonom i namjenski. Ministar zdravlja, međutim, tim nalazom nije bio zadovoljan.

Nesuglasice su kulminirale i prilikom raspodjele budžeta za medicinska sredstva, kada su ministri zdravlja i finansija bez konsultacije sa Fondom odlučili da umjesto planiranih 16,84 miliona eura za medicinska sredstva opredijele svega 5,02 miliona.

Zbog rata Šegrta i Hrapovića kasni i tender za medicinska sredstva. Hrapović odbija da uđe u ovu proceduru, odnosno napravi integralni plan javnih nabavki, jer se, kako tvrdi, ne može uklopiti u iznos od 5,02 miliona eura koliko je ministar odobrio u ove svrhe.

On je u više navrata upozorio Šegrta da nema načina da pronađe model po kojem može napraviti plan, s obzirom na činjenicu da su čelnici zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori dostavili izvještaje o potrebama za medicinskim sredstvima, u ukupnom iznosu višem od 16 miliona eura.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika